Googles gigantiske datalager kan bli tjeneste

Flere kilder hevder at Google snart vil lansere selskapets interne lagringssystem som en tjeneste.

Flere kilder hevder at Google snart vil lansere selskapets interne lagringssystem som en tjeneste.

Bigtable er navnet Google interne, distribuerte lagringssystem for administrasjon av strukturerte data. Dette er laget for å kunne skalere til svært store datamengder, med petabytes med data fordelt på tusenvis av ordinære servere.

Mange av Google tjenester og prosjekter lagrer data i Bigtable. Dette inkluderer webindekser, Google Earth, Google Maps, Orkut og YouTube. Dataene som lagres inkluderer varierer stort, og inkluderer alt fra URL-er til satellittbilder.

Bigtable er basert på Google File System (GFS) og skal ha blitt utviklet primært for å få bedre kontroll over lisenskostnader, skalerbarhet og ytelseskarakteristikker.

Nå skriver Techcrunch at kan komme til å tilby Bigtable som en webservice allerede denne uken. Dette vil bli en direkte konkurrent til Amazons SimpleDB. Det er en anonym kilde med kjennskap til lanseringen som har fortalt dette til Techcrunch, men også andre hevder å vite noe om dette.

Offisielt sier Google ingenting, men ifølge ryktene skal deler av pressen være forhåndsinformert om produktet.

Mens Amazon tar betalt for bruken av lagringsplass, prosessorkraft og Internett-trafikk, ryktes det at Googles tjeneste vil være gratis for enkeltbrukere, for eksempel bloggere, med moderate behov.

Google har tidligere utgitt informasjon om Bigtable her.

Til toppen