Googles Go-språk er klar til bruk

Stabil versjonen inkluderes i selskapets App Engine.

Tidlig logo for Go-prosjektet.
Tidlig logo for Go-prosjektet. (Bilde: Google)

Stabil versjonen inkluderes i selskapets App Engine.

Google kunngjorde i går at Go version 1, den første stabile utgaven av programmeringsspråket som selskapet avduket i 2009, nå er tilgjengelig for både Linux, FreeBSD, Mac OS X og Windows. I tillegg har Google lansert et eksperimentelt App Engine SDK for Go 1.

Med stabilt mener Google at kode som skrives og kompileres i Go 1 normalt også skal kunne kompileres i framtidige utgaver av Go-verktøyene.

Go er et åpen kildekodeprosjekt og mer enn 200 eksterne bidragsytere skal ha deltatt i utviklingen av Go 1. Siden 2009 har Go blitt endret en del, men Google omtaler ikke Go 1 som noen stor redesign fra det opprinnelige.

Blant endringene er nye typer for Unicode-tegn og -feil, samt en ny time-pakke og nye navn i strconv-pakken i standardbiblioteket. Dessuten har pakkehierarkiet blitt omordnet for å gruppere relaterte elementer sammen.

Verktøysettet til Go er nå blitt organisert rundt den nye «go»-kommandoen, et program som både innhenter, bygger, installerer og vedlikeholder Go-kode. Den skal eliminere beholdet for Makefile-filer. I stedet brukes selve kildekoden til utvikleren til å utlede bygginstruksjonene.

Go er et statisk typet, kompilert språk med en del egenskaper hentet fra dynamiske skriptspråk, noe som ifølge Google skal gjøre programvareutviklingen mer produktiv. Go-basert programvare skal være spesielt egnet for å kjøres på maskiner med flere prosessorkjerner og i nettskytjenester.

    Les også:

Til toppen