TELEKOM

Googles heftigste sjøkabel har nådd Storbritannia

«Grace Hopper» setter rekord i antall fiberpar og ekstrem ytelse.

En flytebøye avbildet ved stranda i Bude, Cornwall, der Googles nye superraske fiberkabel nå er ført i land.
En flytebøye avbildet ved stranda i Bude, Cornwall, der Googles nye superraske fiberkabel nå er ført i land. Foto: Google
16. sep. 2021 - 12:00

Google har investert milliarder av dollar, mer enn noen andre, på utbygging av superraske internettkabler som knytter verden tettere sammen.

Den hittil «feiteste», en transatlantisk forbindelse som strekker seg 6250 kilometer langs havbunnen mellom New York og det britiske øyriket, ble denne uken dratt i land på en strand i Cornwall i England.

Sjøkabelen er kalt opp etter legendariske Grace Hopper (1906–1992), amerikansk kontreadmiral og datapioner – kvinnen bak programmeringsspråket Cobol og oppfinner av verdens første kompilator.

Google og underleverandør Subcom har fått trukket den nye kabelen fra USA til England. Spania ble nådd tidligere i september. <i>Illustrasjon:  Subcom</i>
Google og underleverandør Subcom har fått trukket den nye kabelen fra USA til England. Spania ble nådd tidligere i september. Illustrasjon:  Subcom

Enorm kapasitet

Google gjør ikke skam på navnet hennes. Kabelen er utstyrt med 16 fiberpar (32 fibre) for en samlet oppgitt kapasitet på svimlende 352 Tbps (terabit per sekund).

Ved produksjonsstart neste år skal det være nok til at 17,5 millioner mennesker kan strømme hver sin 4K-oppløste video samtidig. Ytelsen overgår Dunant-kabelen mellom USA og Frankrike, som ble operativ tidligere i år.

Kabelen er heleid av Google, som vil bruke den til økt kapasitet for både næringslivskunder (Google Cloud) og forbrukertjenestene.

– Grace Hopper representerer en «ny generasjon» transatlantisk kabel og er en av de første fiberforbindelsene som knytter sammen USA og Storbritannia siden 2003. Det skriver Googles Jane Stowell, som er ansvarlig for prosjektet i et blogginnlegg.

Nær britisk spionhub

Fiberforbindelsen er en av mange som er ført i land litt sør for den lille feriebyen Bude i Cornwall, nærmere bestemt i Widemouth Bay.

Området langs den britiske Atlanterhavskysten er kanskje mer kjent for sine lange strender og gunstige surfeforhold, men det avsidesliggende stedet er også en betydelig telekomhub

Grace Hopper er bare én av mange sjøkabler, som går i land her og knytter Storbritannia til alt fra Irland, Frankrike, Spania, Portugal og USA til Egypt, Ghana, Gibraltar og Libya.

En liten kvarters kjøretur unna har britenes etterretningsorganisasjon GCHQ (Government Communications Head Quarter) en diger bakkestasjon som driver med signalspaning og avlytting.

Google har nå en håndfull privateide sjøkabler, men de har også investert tungt som deleiere i fiberforbindelser i samarbeid med andre aktører. Det er også flere på vei, se en oversikt her.

Generativ KI vil etter hvert endre ganske drastisk på søkeopplevelsen i Google.
Les også

Massiv KI-satsing: Slik vil Google-søkingen din endres

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.