Google har «skrudd på lyset» i transatlantisk sjøkabel med enorm kapasitet

«Dunant» har flere fiberpar som forrige generasjons undersjøiske kabler.

Google har «skrudd på lyset» i transatlantisk sjøkabel med enorm kapasitet
«Dunant» er den første undersjøiske kommunikasjonskabelen som Google eier helt selv. Illustrasjon: Google

Google og underleverandøren Subcom kunngjorde onsdag denne uken at den nye, undersjøiske og transatlantiske fiberkabelen «Dunant» er klar til bruk. Dette er den første kabelen i sitt slag som Google har etablert på egen hånd. Den er oppkalt etter Henri Dunant, grunnleggeren av Røde Kors, og går mellom Virginia Beach i USA og Saint-Hilaire-de-Riez, som ligger litt sørvest for Nantes i Frankrike. Google offentliggjorde planene om å installere kabelen i 2018.

Les også

Enorm kapasitet

Kabelen består av 12 fiberpar, noe som skal være opptil det dobbelte av det som har blitt brukt i tidligere kabelgenerasjoner. Dunant skal også være den første som tar i bruk SDM-teknologi (Space-Division Multiplexing) og mer effektive «repeatere» med pumpelasere som deles av flere fiberpar.

Dette gjør at kabelen har en kapasitet på 250 terabit per sekund.

– Med rekordhøy kapasitet og overføringshastighet vil Dunant hjelpe brukerne med å få tilgang til innhold, uansett hvor de er, og supplere en av de travleste rutene på internett for å støtte veksten til Google Cloud, sier Mark Sokol, seniordirektør for infrastruktur i Google Cloud, i en pressemelding.

– Dunant er en bemerkelsesverdig prestasjon som ikke ville ha vært mulig uten engasjementet til ansatte i både Subcom og Google, samt partnere og leverandører, som har overvunnet flere utfordringer for å gjøre dette systemet til en realitet, fortsetter Sokol.

Subcom har vært tungt involvert i en lang rekke lignende prosjekter, inkludert Space Norways sjøkabel fra 2004 mellom Svalbard og fastlandet, den enda «tjukkere» transatlantiske kabelen «Grace Hopper», som skal være fullført i 2022, og Havfrue-kabelen som går fra New York til blant annet Kristiansand (for abonnenter).

Les også