TELEKOM

Google har «skrudd på lyset» i transatlantisk sjøkabel med enorm kapasitet

«Dunant» har flere fiberpar som forrige generasjons undersjøiske kabler.

«Dunant» er den første undersjøiske kommunikasjonskabelen som Google eier helt selv.
«Dunant» er den første undersjøiske kommunikasjonskabelen som Google eier helt selv. Illustrasjon: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. feb. 2021 - 17:00

Google og underleverandøren Subcom kunngjorde onsdag denne uken at den nye, undersjøiske og transatlantiske fiberkabelen «Dunant» er klar til bruk. Dette er den første kabelen i sitt slag som Google har etablert på egen hånd. Den er oppkalt etter Henri Dunant, grunnleggeren av Røde Kors, og går mellom Virginia Beach i USA og Saint-Hilaire-de-Riez, som ligger litt sørvest for Nantes i Frankrike. Google offentliggjorde planene om å installere kabelen i 2018.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol feiret at stamnettet formelt er ferdigbygd tirsdag denne uken på Sykehuset Østfold, Kalnes.
Les også

Slik fungerer Helsenorges nye fibermotorvei

Enorm kapasitet

Kabelen består av 12 fiberpar, noe som skal være opptil det dobbelte av det som har blitt brukt i tidligere kabelgenerasjoner. Dunant skal også være den første som tar i bruk SDM-teknologi (Space-Division Multiplexing) og mer effektive «repeatere» med pumpelasere som deles av flere fiberpar.

Dette gjør at kabelen har en kapasitet på 250 terabit per sekund.

– Med rekordhøy kapasitet og overføringshastighet vil Dunant hjelpe brukerne med å få tilgang til innhold, uansett hvor de er, og supplere en av de travleste rutene på internett for å støtte veksten til Google Cloud, sier Mark Sokol, seniordirektør for infrastruktur i Google Cloud, i en pressemelding.

– Dunant er en bemerkelsesverdig prestasjon som ikke ville ha vært mulig uten engasjementet til ansatte i både Subcom og Google, samt partnere og leverandører, som har overvunnet flere utfordringer for å gjøre dette systemet til en realitet, fortsetter Sokol.

Subcom har vært tungt involvert i en lang rekke lignende prosjekter, inkludert Space Norways sjøkabel fra 2004 mellom Svalbard og fastlandet, den enda «tjukkere» transatlantiske kabelen «Grace Hopper», som skal være fullført i 2022, og Havfrue-kabelen som går fra New York til blant annet Kristiansand (for abonnenter).

Kvantedatamaskiner er en lovende teknologi, men har ennå ikke utløst sitt fulle potensiale på praktiske områder.
Les også

Google vil dele ut 50 millioner kroner til dem som kan gjøre kvantedatamaskiner praktiske

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.