JUSS OG SAMFUNN

Googles opprørshelt kan få Nobelpris

Egypt-aktivisten Wael Ghonim hett tips til fredsprisen.

Googles markedsjef Wael Ghonim kan få fredprisen for sitt engasjement i den egyptiske revolusjonen. Her taler han til massene på Tahir-plassen i Kairo i begynnelsen av februar.
Googles markedsjef Wael Ghonim kan få fredprisen for sitt engasjement i den egyptiske revolusjonen. Her taler han til massene på Tahir-plassen i Kairo i begynnelsen av februar. Bilde: Reuters/Dylan Martinez
29. sep. 2011 - 14:11

Googles markedssjef i Midt-Østen og Nord-Afrika, ingeniøren og aktivisten Wael Ghonim, seiler nå opp som en meget het kandidat til Nobels fredspris.

Den høythengende utmerkelsen deles ut fredag i neste uke. Direktøren ved Det norske fredforskningsinstituttet, PRIO, ramser opp Google-sjefen på sin liste over de fem mest aktuelle kandidatene.

Wael Ghonim tok initiativ til mye av Facebook- og Twitter-aktiviteten som til slutt endte med at 12 millioner egyptere tok til gatene og styrtet president Hosni Mubarak og hans regime.

Hans politiske bruk av sosiale medier har siden inspirert freds- og demokratiforkjempere i mange andre arabiske land.

Googles egyptiske opprørshelt, Wael Ghonim. <i>Bilde: Reuters</i>
Googles egyptiske opprørshelt, Wael Ghonim. Bilde: Reuters

I januar, midt under opptøyene, ble Ghonim arrestert. I hemmelig varetekt ble han brutalt banket opp av sikkerhetsstyrker, og forsvant lenge fra radaren. Google svarte med å etterlyse ham internasjonalt.

Da han ble sluppet fri etter nesten to ukers fengsling, gjorde han stort inntrykk på den egyptiske befolkningen, der han i et tåredryppende intervju på nasjonalt fremsyn fremsto som en leder for folkeopprøret.

Googles styreleder Eric Schmidt har ved flere anledninger gitt uttrykk for at selskapet er svært stolte av ham.

TIME magazine har tidligere anerkjent Ghonims betydning ved å legge ham inn helt øverst på listen over verdens 100 mest innflytelsesrike personer i 2011.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.