GPRS langsommere enn ventet

De første GPRS-telefonene kommer ikke til å klare de datahastigheter som tidigere lovet. Det bekrefter de svenske mobiloperatørene Europolitan og NetCom AB.

De første GPRS-telefonene kommer å få overføringshastigheter på høyst 20 kbps når mobilbrukerne tar i mot informasjon og høyst 10 kbps når brukerne sender informasjon fra telefonen.

Vi kan bare konstatere at det nok engang er telefonsiden som henger etter, sier Jon Risfeldt, adm.dir for Europolitan, til nyhetsbyrået Direkt.

Europolitan opplyser at de tror at GPRS-telefonene som støtter høyere datahastigheter kommer i midten av neste år. Vi har fått indikasjoner på at det snart vil finnes telefoner som støtter datahastigheter på opp til 50 kbps når brukerne tar imot informasjon, sier John Townsend i Europolitan.

Også NetCom AB bekrefter at GPRS-telefonene ikke kommer til å sende informasjon med raskere hastigheter enn 10 kbps. Derimot holder Netcom fast på at GPRS-brukerne kommer å kunne ta imot informasjon med en hastighet på opp til 40-50 kbps. Den største gevinsten blir ikke raskere datahastigheter, men muligheten for brukerne å være oppkoblet hele tiden til for eksempel nyhetstjenster, aksjekurser og andre innholdstjenester.

Europolitan opplyste under resultatfremleggelsen i forrige uke at selskapet planlegger å lansere GPRS i desember om det finnes tillstreklig mange terminaler på markedet. NetCom AB opplyser at også de kommer å ha GPRS ferdigstilt i løpet av desember. Telia har tidigere sagt at de har planer om å lansere GPRS under første kvartal 2001.

Operatørselskapene har i første omgang tenkt å ta seg betalt via en fast månedsavgift, samt en avgift for mengden data som overføres.

Til toppen