GPRS-telefonenes vår

For øyeblikket finnes bare en GPRS (General Packet Radio Service)-terminal tilgjengelig i butikken. De aller fleste mobiltelefonprodusenter står imidlertid klare med å lansere sine terminaler. digitoday.no har tatt en nærmere titt på hva en kan forvente.

Listen over eksisterende terminaler blir kort. Motorolas Timeport 260 er den GPRS-terminalen du kan kjøpe i dag. Verken Telenor Mobil eller NetCom er spesielt begeistret for den første GPRS-terminalen, men så lenge den er den eneste får den duge er innstillingen hos operatørene.
Motorolas første GPRS-telefon benytter dessuten bare en del av den kapasiteten en kan oppnå i GPRS-nettet, med å motta på to kanaler og sende på en. Men både Motorola og et titalls andre terminalprodusenters nye terminaler vil ta større hensyn til dette, og vil lansere terminaler som mottar på både tre og fire kanaler. Så vil du surfe via telefonen er det ikke dumt å vente litt.


For å fortsette med Motorola, så kommer selskapet med seks nye terminaler den nærmeste tiden, fem med GPRS-funksjoner.

Accompli 008 utnytter fordelene ved GPRS uten å være koblet til en PC, og er en slags kryssning mellom en lommemaskin og mobiltelefon. Tobåndstelefon med WAP. Fungerer både til surfing og e-postlesing, kalender, adressebok og tidsplanlegger. Åpner for nedlasting og bruk av Java-applikasjoner. Antennen kan slås av, displayet er trykkfølsomt og måler 60x98x28 mm. Vekt: 155 gram. Lanseres: andre kvartal.

V66 er en telefon i Star-Tac-familien og veier bare 79 gram. Trebåndstelefon med WAP. En kul detalj er at SIM-kortet sitter i det utfellbare lokket, noe som gjør det virkelig enkelt å bytte SIM-kort og kanskje mobiloperatør. Lanseres: andre kvartal.

V120. Ungdomstelefonen fra Motorola støtter ved hjelp av ekstrautstyr MP3. Støtter WAP og veier 90 gram. Inkluderer fem spill, tilpasset SMS-verdenen og gjør det mulig å sende bilder med animasjoner til flere mottakere samtidig. Lanseres: andre kvartal.

Talkabout 192. Inkluderer funksjoner for WAP, og skal appellere til hele markedet ifølge selskapets reklamemakere. Har displayzoom, stemmestyring og selv om du ser godt etter finner du ingen ekstern antenne. Lanseres: ikke oppgitt.


Philips viste på GSM-messen i Cannes to GPRS-telefoner, foruten sin første Bluetooth-telefon.

Fisio 610. Utnytter tre tidsluker til nedlasting og en for opplasting av data. 90 gram og dermed et lite display, men bruker du briller kan du kanskje se alle fem tekstlinjene. Fungerer for WAP og kommer i flere farger. Innebygd modem, stemmestyring, kalender, valutakalkulator og T9. Lanseres; andre kvartal.

Xenium 9660. Tilsvarende hastighet som Fisio. Har WAP 1.2, og ligner på mange måter på den tidligere Xenium-modellen 9@9 både innvendig og utvendig. Lanseres; september.


Samsung benyttet også Cannes-messen til mobilvisning. Kommer nå med mange nye GSM-terminaler, men bare en GPRS-terminal.

SGH-Q100. Har WAP. Høyoppløselig LCD-skjerm med fire gråtoner på128 x 128 punkter, og har hele ti rader med tekst. Veier 85 gram. Kan synkroniseres med datamaskin, og har de vanlige kalender- og planleggerfunksjonene samtidig T9. Kan motta på fire kanaler og sende på en. Lanseres: første halvår.

Japanske Panasonic viste fram en GPRS-terminal i Cannes.

N.N. Terminalen har ennå ikke fått noen navn av selskapet, men kommer lover selskapet. Stor skjerm, joystick, innebygde høyttalere, internt modem, kalender, T9 og spill inkluderes i telefonen. Lanseres; første halvår.


Franske Sagem kommer også med GPRS.

MW 979 mottar med fire tidsluker og sender med en, inkluderer telefonbok med 250 numre og minne for 20 SMS-meldinger. WAP, vibrator, valutakalkulator, mange ringesignaler, høyttaler, spill og kalender er blant funksjonene. Måler 116,5x45,5x18,5 millimeter og veier 95 gram. Lanseres: tidlig neste år.


Trium som er en del av Mistubishi-konsernet leverer en PDA-telefon med Pocket PC. Inkluderer Media Player og med Reader Operativsystemet Pocket PC får brukerne tilgang til Outlook, og småversjoner av Word, Explorer og Excel. Lanseres: tidlig andre kvartal.


Siemens lanserer sine modeller i sommer, for det blir flere, deriblant en i samarbeid med Casio.

Cassiopeia PDA. Har MS Windows PPC operativsystem i kombinasjon med Siemens GPRS mobiltelefon. kan laste ned Internett, e-post og andre tjenester.

Finske Nokia sitter på gjerdet. Første terminal kommer over sommeren, mest sannsynlig tredje kvartal. Mer vet en ikke om den saken. Men Nokia regner med at GPRS-terminalen vil selge i en million eksemplarer fjerde kvartal.


Ericssons GPRS-terminal heter R529 og kommer i første kvartal sier selskapet. Terminalen vil motta signaler over fire kanaler.


Den andre franske mobiltelefonprodusenten, Alcatel kommer med GPRS-terminaler senere i vår.
One Touch 502 og OT 702 ventes i mai. Terminalene er GPRS-oppgraderte utgaver av modellene OT 501 og OT 701. OT 502 gir inntil 10 WAP-profiler, og har skjerm med opptil åtte linjer, stemmegjenkjenning, diktafonfunksjon, avtale- og adressebok. Veier 103 gram. Lanseres: mai

digitoday.no vil følge GPRS-markedet ut over våren og vil oppdatere denne listen når ting skjer.


Til toppen