BEDRIFTSTEKNOLOGI

GPS-loggen avslørte fartsoverskridelser

En amerikaner har gått til sak mot et leiebilfirma som krevde ham 450 dollar ekstra fordi bilens GPS-logg avslørte at han hadde kjørt for fort.

22. juni 2001 - 04:03

Leiebilfirmaet Acme i delstaten Connecticut har installert GPS-mottakere (GPS står for "geografisk posisjoneringssystem", der satellitter brukes til å bestemme hvor man befinner seg til en hver tid) i alle sine biler, og inngått kontrakt med en tjenesteleverandør som tar på seg å overvåke dem.

Hensikten med denne ordningen er å avverge farlig kjøring fra kundenes side, og finne igjen biler når de stjeles eller forulykker. Systemet gjør det også mulig for utleiefirmaet å fjernutløse en mekanisme som gjør bilen ukjørbar.

Utleiekontrakten forplikter kunden til å holde seg til fartsgrensen, og ikke under noen omstendighet overskride 79 miles i timen (eller rundt 125 kilometer i timen).

I dette tilfellet hadde kunden overskredet fartsgrensen tre ganger. Han ble avkrevd 150 dollar per gang. Når han protesterte, kunne utleieselskapet ta fram et kart, og vise ham nøyaktig hvor han hadde kjørt for fort.

Kunden har levert en klage til delstatens forbrukervernkontor, og supplert den med et privat søksmål mot utleiefirmaet. Påstanden er at GPS-overvåkningen strider mot personvernet.

Retten har avgjort at søksmålet utsettes til forbrukervernet har uttalt seg. Utleiefirmaet sier de vil rette seg etter forbrukervernets uttalelse, selv om det skulle gå i kundens favør. Han får i så fall tilbakebetalt de 450 dollarene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.