RESULTATERFINANS

GPS og GSM gir variabel bilforsikring

Sammen med IBM tester nå det engelsk forsikringsselskap Norwich Union ut teknikk for å gi mer rettferdige bilforsikringspriser.

10. juni 2003 - 14:04

Forsikringsselskapene jobber i dag stort sett i det blinde - de kan bare sortere sine kunder etter alder og kjønn. Dette bestemmer prisen og forsiktige kunder betaler for hvordan mindre forsiktige kjører.

Dette har Norwich nå begynt å gjøre noe med. Sammen med IBM har selskapet laget et system der 5000 pilot-deltakere skal få satt inn en boks i bilen sin som måler når og hvor de kjører. Boksen inneholder en GPS-mottaker som leser av posisjon og en mobiltelefon-sender som overfører data til forsikringsselskapets systemer.

Hva som skal trekke premien opp og hva som skal senke den har ikke forsikringsselskapet bestemt seg for.

- Det er dette vi nå skal finne ut, men det er klart farligere å kjøre på motorveien eller i mørket. Det er også for eksempel større fare for innbrudd i bilen i sentrum av en by enn ute i forstedene, sier pressetalskvinne Jenny Chapman til digi.no.

Foreløpig er prosjektet på forsøksstadiet - boksen med GPS og GSM-utstyret er av ukjente årsaker på størrelse med en vanlig dataskjerm. (bildet til høyre)

En fremtidig mulighet kan være å tilføye et aksellerometer som kan måle plutselige nedbremsninger og harde krenginger. Dette vil også være gode indikatorer på en sjåfør i risiko-klassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.