TELEKOM

GPS-trøbbel kan ødelegge for DAB-dekningen

– Feilen som skjedde i Storbritannia, kommer også til å skje her i Norge.

NTB
7. mars 2016 - 09:46

(Utvidet med opplysninger om NRKs DAB-kanaler)

Oslo (NTB): Feil i GPS-nettet kan skape problemer for DAB-dekningen på radio. Det skjedde i Storbritannia i januar og kan skje i Norge når FM-nettet slukker neste år, frykter professor.

Det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, opplyste tidligere i vinter til BBC at en teknisk feil satte deler av det globale posisjoneringsnettverket GPS ut av spill. Når GPS-nettet forstyrres, skapes det problemer også for DAB-radio.

Stumme kanaler

Lokalradioen Radio Metro i Oslo-området sier til Dagens Næringsliv at de i slutten av januar fikk meldinger om at kanalene deres var helt stumme i DAB-nettet akkurat på dette tidspunktet.

– GPS brukes for at alle DAB-sendere skal sende samtidig over hele landet. Det som skjedde i Storbritannia, vil skje her. En feil i GPS-nettet gjør oss sårbare, sier professor Torleiv Maseng ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller.

Radio er en viktig del av norske myndigheters beredskap. Neste år blir DAB-nettet enerådende når FM-nettet slukkes i Norge. Riksrevisor Per-Kristian Foss sier til Dagens Næringsliv at dette er et tema han vil se på i forbindelse med beredskapen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) uttaler til avisen at departementet ikke er kjent med at utfall av GPS-signaler har utgjort et reelt problem for beredskapen i Norge.

...Men rammer ikke NRK

Feil i GPS-nettet kan skape problemer for DAB-nettet, men NRKs DAB-kanaler rammes ikke av slike problemer.

Det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, opplyste tidligere i vinter til BBC at en teknisk feil satte deler av det globale posisjoneringsnettverket GPS ut av spill. Når GPS-nettet forstyrres, skapes det problemer også for DAB-radio.

GPS-problemene skapte problemer blant annet for lokalradioen Radio Metro i Oslo-området, men ingen av NRKs sendere var påvirket, understreker avdelingsdirektør Øyvind Vasaasen i NRK.

– Dette skyldes at NRKs nett har en egen, nyere og mer robust form for synkronisering som håndterer slike feil. Denne hendelsen beviste tvert imot at NRKs nett er robust nok til å stå imot slike feil, Vasaasen.

Siden det er NRK og ikke de kommersielle- og lokalradiokanalene som har beredskapsansvaret, har NRKs nett høyere robusthet enn de andre DAB-nettene.

Radio er en viktig del av norske myndigheters beredskap. Neste år blir DAB-nettet enerådende når FM-nettet slukkes i Norge. Riksrevisor Per-Kristian Foss sier til Dagens Næringsliv at dette er et tema han vil se på i forbindelse med beredskapen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) uttaler til avisen at departementet ikke er kjent med at utfall av GPS-signaler har utgjort et reelt problem for beredskapen i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.