Gradert forsvarsinfo lå åpent tilgjengelig

Forsvarsbygg har stengt serveren sin og stoppet all e-post til og fra sine rundt 2.000 ansatte. Gradert materiale har ligget åpent tilgjengelig på en usikret server.

Meldingen gikk ut til alle ansatte midt på dagen tirsdag, får NTB bekreftet hos Forsvarsbygg.

Internettilgangen er også stengt. Forvaltningsenheten for Forsvarets samlede eiendomsmasse på 6 millioner kvadratmeter kan dermed bare kommunisere via telefon og intranett.

- Vi håper å ha ryddet opp i løpet av to-tre dager, i verste fall er vi operative over helgen, sier sikkerhetssjef i Forsvarsbygg, Per Valsgård, til NTB.

Enkelte ansatte skal ha brutt sikkerhetsloven, slik at gradert materiale skal ha vært åpent tilgjengelig for utenforstående. Det kan dreie seg om informasjon fra ett eller flere av Forsvarets operative militære anlegg. Den uønskede åpenheten ble avdekket gjennom rutinemessig internkontroll.

- Vi har funnet gradert materiale som har ligget åpent tilgjengelig for utenforstående. Vi vet ikke om noen har sett det, men vi tar problemet dødsens alvorlig, understreker Valsgård.

Hva slags informasjon som har ligget ubeskyttet og hvilken skade det kan ha medført, er ikke kjent. Problemet skal skyldes ansattes databruk.

- En håndfull mennesker har brutt sikkerhetslovene med uhjemlet databruk. Vi jobber nå for å finne årsaken og vil konfrontere enkeltpersoner med dette, sier Valsgård.

Han tror ingen risikerer jobben for datatrøbbelet. Men fadesen kan bli kostbar på andre måter.

- Renseprosessen koster penger, kanskje må vi skifte servere, og uansett blir det mye arbeid. Tap blir det også av at ansatte hemmes i sine normale arbeidsprosedyrer, påpeker han.

De siste timenes arbeid av sikkerhetsteamet rundt Valsgård, samt IT-avdelingen i Forsvarsbygg, skal imidlertid ha avdekket at skadene trolig er mindre omfattende og mindre kostbare enn først antatt.

- Vi vet ikke omfanget nå, men skal skanne hele systemet, sier Valsgård.

- Vi håper å ha ryddet opp i løpet av to-tre dager, i verste fall er vi operative over helgen.

Til toppen