Grafikk-sterke PC-er tåler Aero godt

En uavhengig test viser at PC-er med kraftig grafikk ikke sinkes av Vistas valgfrie brukerflate Aero.

Grafikk-sterke PC-er tåler Aero godt

En uavhengig test viser at PC-er med kraftig grafikk ikke sinkes av Vistas valgfrie brukerflate Aero.

Microsoft har gitt en uavhengig bedrift, Principled Technologies, i oppdrag å vurdere ytelsen til Windows Vista i utføringen av typiske kontoroppgaver, sammenliknet med Windows XP.

Som del av dette arbeidet ble det også undersøkt hvorvidt den nye grafiske brukerflaten til Vista, Aero, bidrar til å sinke ytelsen til Vista. Microsoft anbefaler blant annet minst én gigabyte minne for en PC som skal kjøre Vista med Aero, mens en PC som ikke skal brukes med Aero kan nøye seg med det halve. Representanter for Dell har gitt uttrykk for at det kreves minst to gigabyte minne for å kjøre Vista med Aero.

    Les også:

Aero gir Vista et brukergrensesnitt som er langt mer avansert enn det til Windows XP. Bildet nedenfor viser en av effektene.

Principled Technologies kjørte sin fulle ytelsestest på fem forskjellige PC-er. På en av dem, en bærbar Dell XPS M170 med énkjernet Pentium M 760-prosessor i 2,0 GHz, én gigabyte minne og Nvidia GeForce Go 7800 GTX-grafikk, ble det foretatt nøyaktige målinger av ytelsesforskjellen mellom Vista og XP.

XPS M170 ble lansert i januar i fjor som en bærbar for spillentusiaster, og leveres normalt med Windows XP Media Center Edition.

Den har med andre ord multimedieegenskaper langt utover det vanlige Centrino-PC-er kan tilby.

For denne maskinen, formuleres testens konklusjon slik:

«Windows Vista Aero hadde liten virkning på hvor raskt Windows Vista reagerte. I over 95 prosent av testene med og uten Vista Aero var forskjellen i responstider under et tidels sekund, og alle forskjellene var mindre enn ett sekund.»

Av teksten går det fram at det ble foretatt 192 målinger fordelt på fire typiske kontorprosjekter med regnskap, tekstbehandling, e-post, Powerpoint-arbeid og PDF-lesing.

Det er, som sagt, vanskelig å vurdere virkningen av Aero på en vanlig kontormaskin med utgangspunkt i målinger utført på en maskin som er skreddersydd for spill og video.

I verste fall kan man ta testen som en innrømmelse av at man ikke ville måle en mer typisk maskin av frykt for nettopp den motsatte konklusjonen: At Aero ikke bør aktiveres på alminnelige kontor-bærbare, selv med én gigabyte minne.

Når det gjelder ytelsen av Vista i forhold til XP, heter det i testen at de to sto omtrent likt. Først når PC-ene ble startet på ny for en ny omgang tester, viste Vista seg å være «merkbart raskere» – «noticeably more responsive». Det skyldes at Vista har bedre rutiner enn XP for å lansere programvare som også ble kjørt forrige gang maskinen var i bruk.

Her igjen kan den skeptiske leser spørre seg hvorvidt noen sekunders raskere lansering av applikasjoner er verdt investeringen i Vista.

Hele undersøkelsen er lagt ut på nettet: Responsiveness of Windows Vista and Windows XP on common business tasks.

Til toppen