BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gransker salget av Tele Danmark-aksjer

Den danske riksrevisjonen vil granske den danske statens planlagte salg av sine aksjer i Tele Danmark for å avklare om de andre aksjeeiere ble forbigått da Ameritech fikk tilbud om aksjene alene.

Frode Eriksen
5. des. 1997 - 14:01

Flere av de mindre aksjeeierne mener selskapets vedtekter ikke ble fulgt da Ameritech fikk tilbud om å kjøpe en eierandelen av den danske stat. Samtidig som staten selger, vil Tele Danmark kjøpe aksjer i eget selskap, som vil resultere i at Ameritechs eierandel vil bli 42 prosent i selskapet.

Ameritech har ikke kommentert saken, og i Tele Danmark er svaret at alle nødvendige regler er fulgt.

- En granskning er standard når så mange penger er involvert, sier Riksrevisjonens leder, Henrik Otbo, ifølge Wall Street Journal.

Han sier videre at revisjonen vil se om minoritetseierne er behandlet riktig etter dansk lov. Undersøkelsene er etterlyst av flere parlamentsmedlemmer.

Det var i oktober at Ameritech og staten ble enige om salg av aksjer i Tele Danmark for 467 kroner per aksje, som er til 33 prosent overpris fra datidens aksjeverdi. For tiden handles Tele Danmark-aksjer for rundt 410 kroner i København.

Regelen som mange mener Ameritech bryter sier at om en kjøper mer enn 50 prosent av aksjene i et selskap så skal alle aksjeeiere få det samme tilbudet, som i realiteten kan bety for Ameritech milliardkostnader for å kjøpe ut aksjer fra andre aksjeeiere.

Problemet er at selv om Ameritech kjøper statens eierandel på nesten 51 prosent, så vil selskapet ikke eie mer enn 42 prosent av aksjene i selskapet. I avtalen med Tele Danmark skal selskapet kjøpe aksjer i eget selskap for å redusere aksjekapitalen.

Andre eiere mener en kan bruke de samme reglene siden Ameritech blir tilbudt 6 av 12 styremedlemmer, inkludert styreleder, som vil sitte med dobbeltstemme. I realiteten full kontroll for et selskap med 42 prosent av aksjene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.