Gratis behandling av sommerbildene

Med disse åtte gratis-programmene får du justert, organistert og sendt ut sommerbildene dine.

Det ble solgt 106.000 digitalkamera i løpet av første halvår, mot 38.000 analoge filmkamera. Det er med andre ord svært sannsynlig at du nå sitter med en liste med sommerbilder på PCen din.

Nå følger det et behandlingsprogram med når du kjøper et digital-kamera. Dette må du bruke for å overføre bildene til kameraet, men det er som regel dårlig til å behandle bildene med. Her er bedre programmer for justering, ordning og utdeling av bilder.

Justering av bildene

Uansett hvor flink du er eller hvor dyrt kamera du har, blir mange av bildene blir for mørke og for kontrastsvake. Digital Camera Enhance retter automatisk opp dette med ett eneste knappetrykk.

Skal du endre og fikse på bildene, trenger du et bildebehandlingsprogram. Adobe Photoshop er den udiskutable kongen koster flere tusen kroner. Gimp gir deg nesten alt det Photoshop - helt gratis, mens Imageforge er ett mer brukervennlige alternativ.

Bruk og organisering
Phoa lar deg organisere bilder i digitale album med minibilder, informasjon og stikkod som du senere kan søke på.

Et alternativ til Phoa (nedlastningen går tregt) er MyAlbum. Her kan du også legge inn andre typer filer, som forskjellige videoformater. Programmet bygger også HTML-sider og CD-plater for deg.

Hvis du vil dele ut litt mer avanserte bildesamlinger, lar AlbumDIY lage fotoalbum i en exe-fil som mottakere bare dobbeltklikker på. Her kan du legge på lyd, bakgrunner, tekst.

Det er hyggelig å sende sine feriebilder til de andre man har reist med. Da og i mange andre tilfeller, for eksempel om du skal lage en nettside, er det smart å skalere ned bildene til miniversjoner først. For hele bildesamlingen tar for mye plass i en epost.
PicSizer lager skjerm eller epost-vennlig småbilder automatisk av alle bilder i en mappe og dennes undermapper.

Har du papirbilder, er Quick Copy smart - med et tastetrykk kan du skanne inn og sende et bilde med epost eller skrive det ut og bruke programmet som kopimaskin.

;