Gratis e-kart ett skritt nærmere

- Viktig mandat for å frigjøre offentlige data, sier politisk rådgiver i FAD.

Gratis e-kart ett skritt nærmere

- Digital offentlig informasjon bør som hovedregel være gratis tilgjengelig for alle.

Det slår den rødgrønne regjeringen fast i Soria Moria 2-erklæringen som ble lagt frem onsdag i denne uken. Et lignende prinsipp var ikke med i forrige regjeringsplattform.

Mange har ønsket seg et frislipp av de digitale kartene til Statens kartverk. Dette er svært gode data, langt bedre enn det eksempelvis Google opererer med for Norge.

Datasettet har i flere sammenhenger blitt omtalt som selve indrefileten av offentlige data.

- Blir dette nå endelig frigitt?

- Mange vil tolke det slik, men det står ikke at kartdata blir gratis fremover. Dette er et skritt i riktig retning, sier politisk rådgiver Jørund Leknes (SV) i Fornynings- og administrasjonsdepartementet (FAD).

Leknes sier teksten i regjeringserklæringen utgjør et viktig mandat for å jobbe videre med frigjøring av all mulig offentlig informasjon, ikke bare kartdata.

Likevel understreker han at det fortsatt er en del som gjenstår. Spørsmålet om kartene blir gratis blir trolig et budsjettspørsmål.

- Det innebærer at man sannsynligvis må kompensere kartverket for bortfall av inntekter, sier Leknes.

Koster 40 millioner

Prognoser digi.no tidligere har omtalt viser at et frislipp av e-kart kan gi en potensiell årlig verdiskaping i milliardklassen.

- At regjeringen går inn for å gjøre offentlig informasjon gratis i digital form vil kunne utløse milliardverdier i nye innovasjoner, sier IKT-Norges prosjektdirektør Liv Freishow i en pressemelding.

Kartverket solgte i fjor digitale produkter for til sammen 39,6 millioner kroner, ifølge kartverkets årsrapport.

Statsbudsjettet legges frem neste tirsdag. Det blir den første muligheten regjeringen har til å slippe løs kartene.

    Les også:

Les mer om: