Gratis hjelp mot parallell-problem

Intel deler nå ut en pakke for å gjøre det enklere å utnytte flere prosessorkjerner.

Gratis hjelp mot parallell-problem

Intel har bestemt seg for å dele ut sitt utviklingsbibliotek Thread Building Blocks (TBB) versjon 2.0 under en åpen kildekodelisens.

Selv om Intel bidrar med kildekode til diverse prosjekter, skal dette ifølge Ars Technica være første gang at de deler ut hele kildekoden til en av sine kommersielle produkter.

Hensikten med TBBer å gjøre det enklere å utvikle programvare som kan utnytte flere prosessorkjerner til å kjøre oppgaver paralellt. Det blir stadig viktigere ettersom PC-ene nå får flere prosessorkjerner, istedenfor raskere prosessorer.

Utfordringen er at det er vanskeligere å utnytte kapasiteten på slike prosessorer, fordi det er vanskelig å programmere programmer slik at de klarer å fordele en oppgave på flere prosessorkjerner.

    Les også:

Programvarebiblioteket som Intel deler ut skal kunne brukes uavhengig av hvilken prosessor som brukes og fra hvilken produsent, hvilket operativsystem det er snakk om og uavhengig av hvilken kompilator som benyttes.

Ars Technica mener Intel deler ut programvaren som åpen kildekode for å få posisjonert den som det foretrukne alternativet fremfor OpenMP, samt Windows og POSIX-tråder.

TBB 2.0 slippes under GPL v2-lisensen, men Intel sier til Ars Technica at de vurderer GPL v3. De som ønsker en kommersiell lisens skal fortsatt kunne kjøpe det.

Her kan du lese mer om utfordringene med å lage programmer som utnytter flerkjernede prosessorer på en god måte.

Les mer om: