Gratis MP3-konkurrent kan bli industristandard

Ogg Vorbis er et gratis alternativ til MP3, med etter sigende bedre lyd. Det har tatt sitt første skritt for å bli en virkelig industristandard.

Ogg Vorbis er et gratis alternativ til MP3, med etter sigende bedre lyd. Det har tatt sitt første skritt for å bli en virkelig industristandard.

Internet Engineering Task Force (IETF) har publisert et RFC-dokument (Request For Comment) for innkapslingsdelen av lydkomprimeringsformatet Ogg Vorbis, det vil si Ogg. Dette regnes som det første skrittet på veien til å gjøre Ogg til en industristandard. Ifølge det svenske tidsskriftet Studio er det svenske Linus Walleij som har drevet RFC-dokumentet gjennom godkjennelsesprosessen ved IETF.

    Les også:

Ogg Vorbis er et helt åpent format, noe som betyr at alle fritt kan benytte det og at kildekoden er åpen og fritt tilgjengelig. Det er et konkurrerende format til blant annet MP3, men i tillegg til det totale fraværet av lisensavgifter, har Ogg Vorbis også andre fordeler. Blant annet hevdes det at lydkvaliteten skal være bedre og streamingegenskapene skal være svært avanserte.

Ogg Vorbis består av to deler, Ogg som er et containerformat for lyd, video og metadata, og Vorbis som den vanligste lydkomprimeringsmetoden å benytte samme med Ogg. Men også andre komprimeringsformater, slik som FLAC og Speex, kan benyttes.

Ogg er også blitt godkjent som en MIME-type (Multipurpose Internet Mail Extensions) av IANA. Dette innebærer blant annet at Ogg-formatet skal kunne gjenkjennes av blant annet webservere og nettlesere. MIME-typen heter application/ogg.

Selve annonseringen fra Linus Walleij finner du på denne siden. Her finne du også lenker til RFC-ene.

Til toppen