FORBRUKERTEKNOLOGI

Gratis musikk tilbys lovlig på nettet

Nå kan nettbrukere lytte til eller laste ned gratis musikk fra en mengde artister, også kjente som Madonna og Royksopp.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mars 2006 - 11:52

Lytter du til musikk på radio eller tv, slipper du å betale spesielt for musikken. Vil du i stedet lytte til musikk presentert på en webside, blir du gjerne avspist med et 30 sekunders utdrag av hver låt. Vil du høre mer, må du betale. Dette virker urimelig på mange.

Det er mulig musikkbransjen er i ferd med å komme over i en ny fase med promotering av musikk på nettet. Den amerikanske nettmøteplassen Myspace.com tilbyr artister og plateselskaper å gjøre musikk tilgjengelig, enten for nedlasting eller for lytting gjennom en Flash-basert musikkspiller. Blant annet er Madonnas nyeste single, "Sorry", tilgjengelig som en nedlastbar MP3-fil med bitrate på 192 kbit/s, mens "World Wide Suicide" med Pearl Jam er tilgjengelig på MP3 med 256 kbit/s fra musikkseksjonen til Myspace.com.

Det er vanskelig å anslå hvor mange filer som er tilgjengelige for nedlasting, men det antydes et tall på nærmere tre millioner. Det samme gjøres for antallet spor man kan lytte til, noe som er litt merkelig, siden helt klart er mange låter man ikke får laste ned. Uansett er utvalget svært stort. Det som skiller Myspace.com fra en rekke andre tjenester hvor artister kan legge ut musikken sin gratis, er det store utvalget av musikk fra kjente artister.

Det er opptil den enkelte artist eller plateselskap å velge hva som skal tilbys. Det ser ikke ut til at det er vanlig å legge ut hele album, men at de fleste i stedet fokuserer på å tilby lytting eller nedlasting av utvalgte spor, for eksempel spor utgitt som singler. I noen tilfeller har vi riktignok funnet musikkspor som ikke er komplette. Dette gjelder blant annet blant annet "Destroy everything you touch" med Ladytron, hvor bare de 100 første sekundene av låten er tilgjengelig.

Tjenesten er også glimrende for ukjente artister og band som ønsker å markedsføre musikken sin til et bredt publikum. Myspace.com har mange millioner registrerte brukere. Det er blitt registrert flere tusen oppføringer på norske band og artister, blant annet Turbonegro, Annie, m2m, Dimmu Borgir og Royksopp. Mer enn halvparten av disse tilbyr musikk for lytting eller nedlasting.

    Les også:

- Myspace gjør faktisk bare det samme for oss, som MTV gjorde på 1980-tallet, sier Simon Walker, visepresident for EMI Europa, til Politiken.dk.

Siden lydkvaliteten på musikken ikke er så god som når man kjøper en CD, mener det danske plateselskapet Crunchy Frog at dette ikke kan sammenlignes med piratkopiering eller ulovlig fildeling på nettet.

- Det er omtrent som å høre på radio. Hele formålet er å at man gir folk mulighet til å høre hva bandet kan musikalsk, og deretter skal man jo gjerne kjøpe musikken. Til syvende og sist handler det jo stadig om å selge noen plater, sier Søren Henriques Ferdinandsen i Crunchy Frog til Politiken.dk. Musikk fra flere av plateselskapets artister ligger derfor tilgjengelig på nettet, med godkjennelse fra plateselskapet.

- Det er bedre å ha musikken spredt enn å holde den inntil kroppen, avslutter Ferdinandsen.

Myspace.com er hundre prosent annonsefinansiert, noe som også merkes godt. Det er mye bruk av popups og ActiveX-tillegg som kan virke veldig forstyrrende, spesielt i Internet Explorer. Det hele var langt mindre forstyrrende i Opera.

Vi vil likevel tro at det som tilbys av ActiveX-tillegg er ufarlige. Myspace.com eies av News Corp., et av verdens største medieselskaper.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.