Gratis-Napster stenger i sommer

I juni eller juli er det slutt på gratis-nedlastning av musikk fra Napster, sier plateselskapet Bertelsmann, men Napster rister på hodet.

Takket være sin egen suksess fikk Napster valget om å stenge eller å inngå forlik med platebransjen. I stedet for å stenge som Scour, inngikk Napster en avtale med Bertelsmann der plateselskapet kjøpte en del av Napster. Løftet om å legge om til betalt nedlastning fikk resten av platebransjen til å bremse ned sine rettssaker. Nå har Bertelsmann gått ut med en dato som setter et punktum for dagens Napster. I juni eller juli vil Napster bytte over til en betalende abonnementsmodell, sa Bertelsmann-sjef Thomas Middelhoff under World Economic Forum i Davos i går.


Men Napster-sjef Hank Barry sier at han er overrasket og at selskapet selv ikke har satt noen dato. Napster har foreløpig ikke inngått noen avtale med de fire andre store plateselskapene. Bertelsmann sier de har gjort en undersøkelse med 25.000 Napster-brukere og hevder betalingsviljen er stor.

I mellomtiden har det dukket opp en egen industri rundt såkalte peer-to-peer-programvare som lar deg snakke, arbeide sammen med eller utveksle filer med andre brukere.

Til toppen