FORBRUKERTEKNOLOGI

Gratis navigasjonsprogram for mobilen

Svenske Emappz kom i sommer omsider i gang med offentlig betatesting. Norske kart og adressser er inkludert.

21. sep. 2005 - 07:49

Våren 2004 skrev digi.no om svenske Emappz som skulle tilby en gratis navigasjonstjeneste for mobile enheter, inkludert mobiltelefoner med Java-støtte. Det hele skulle finansieres av virksomheter som skulle synliggjøres i kartene.

Så ble det veldig stille fra det svenske selskapet, i hvert fall på produktfronten.

Men tidlig i våres hentet selskapet inn mer kapital og i sommer kom den første offentlige betautgaven av programvaren. Denne kan lastes ned og brukes i mange nyere mobiltelefoner. Kravene er Java-støtte (MIDP 1.0 eller 2.0) og en fargeskjerm som er bredere enn 128 punkter. Dessuten er det en stor fordel å ha tilgang på GPRS eller raskere fra mobiloperatøren. Programvaren kan også ta i bruk en ekstern GPS-mottaker via en Bluetooth-forbindelse.

digi.no har prøvd programmet på en Sony Ericsson K750i uten noen form for GPS-støtte. Selv om skjermen nok er i minste laget for virkelig effektiv kartlesing, var det fullt mulig å sette opp en rute mellom to adresser og å følge ruten uten vanskeligheter. Kartene inkluderer selvfølgelig gatenavn og omtrentlig beliggenhet for de nøyaktige adressene. Det er likevel forbedringspotensial akkurat på dette området.

Det er mulig å zoome inn og ut for å få flere detaljer eller mer oversikt.

Kartene kan inneholde informasjon om beliggenheten til spisesteder, hoteller og bensinstasjoner, hvis selskapene som står bak, betaler Emappz for inkludere disse på kartene.

Ants Patrik Maran, en av gründerne av Emappz, forteller til digi.no at i tillegg til de norske kartene, er nå også kart over Sverige, Danmark, Finland og Frankrike tilgjengelige.

    Les også:

Kartene lastes dynamisk via GPRS-forbindelsen etter behov. Dette er den eneste kostnaden som pålegges brukerne.

En bedre bildeserie over hvordan Emappz ser ut enn det som vises i bildet til høyre, finnes i denne debattråden.

Emappz-programvaren for mobiltelefoner er tilgjengelig fra denne siden. Bruk av tjenesten krever registrering.

En oversikt over mobiltelefoner som er blitt testet med Emappz, finnes på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.