Gratis nettlagring for ADSL-kundene

På mandag får alle Telenors ADSL-kunder en gratis løsning for backup og lagring via nettet.

På mandag får alle Telenors ADSL-kunder en gratis løsning for backup og lagring via nettet.

Ideen er ikke helt ny, digi.no har omtalt flere selskaper som selger nettbasert lagringsplass til norske bredbåndsbrukere. Google og mange andre aktører deler ut gratis lagringsplass, men med forskjellige restriksjoner.

Nå er Telenor klare med en annen og mer brukervennlig løsning, som er med på å gire opp krigen om ADSL-kundene.

Siden i våres har det pågått en priskrig i det norske bredbåndsmarkedet med stadig høyere linjehastigheter og noen priskutt.

Telenor har fulgt med, men velger nå en annen strategi – man legger på bredbåndstjenester, noe som egentlig er ganske nytt. Bredbåndsleverandørene har hittil nesten utelukkende solgt en ren tilgang, tjenester som video-on-demand og TV er helt på barnestadiet.

Telenor lanserer den nye lagringstjenesten sammen med lagringsselskapet Netlife, som i dag er en partner av blant annet Dagbladet.

- Vi har lagt vekt på brukervennlighet, folk flest tar ikke backup fordi det er for tungvindt å brenne og lagre CDer, mener prosjektleder i Telenor, Dag Erlend Gramstad, til digi.no.

Pakken, som kalles Telenor Sikkert Lagring, leveres som foreløpig kun som et Windows-basert program, men etter hvert kommer det en nettleser-/Java-basert versjon for brukere av andre plattformer.

Alle kunder får 100 MB gratis lagringsplass. Det er nok til å lagre dokumenter. Telenor håper at kundene skal kjøpe mer plass til sine bilder og andre filtyper. Kundene kan kjøpe plass i 1 eller 5 GB-blokker, som koster enten 29 eller 99 kroner måneden.

- Vi tror det er et enormt behov for backup. Bare på bilder estimerer Fotorådet at det ligger en milliard digitale bilder rundt på norske PCer, og veldig mange har ikke tatt backup, påpeker Gramstad.

Slik fungerer systemet:

* Man laster ned programmet og får en 16-tegn lang kode under installasjonen. Man kan ha automatisk eller manuell innlogging.

* Programvare setter opp en mappe på den lokale PC-en. Mappen dukker blant annet opp i Windows Explorer som en vanlig lagringsenhet. Alt som kopieres eller flyttes til denne mappen synkroniseres mot brukerens nettkonto. Man kan opprette mapper på andre maskiner og kopiere enkeltfiler eller få synkronisert mappen til disse maskinene. Dette gjør at Telenor Sikker Lagring kan brukes til å synkronisere filer mellom en hjemme-PC og en jobb-PC.

* Systemet tar vare på tidligere versjoner av filer man endrer i ti dager. Sletter man et avsnitt og angrer, kan man gjøre som på mer avanserte serversystemer – man kan legge tilbake forrige versjon (rollback).

* Telenor har åpenbart ønsket å sikre seg mot alle mistanker om dårlig sikkerhet. Filene krypteres og overføres med SSL-protokollen. Alt som ligger i Sikker Lagring-mappen lokalt og på nettet er altså kryptert. Brukere får dessuten en logg over hva som er kopiert i hvilken retning (under).

På spørsmål om hvordan Netlife lagrer dataene, får digi.no bare en vag forklaring:

- Det er to servere som speiler hverandre med tape-backup. Disse står i en fjellhall som også lagrer statshemmeligheter, svarer en knapp Gramstad.

Brukere kan oppdatere sikkerhetskopiene manuelt eller skru på automatisk synkronisering. Når en fil endres og så lukkes, blir den synkronisert med Sikker Lagrings-systemet. Systemet oppdateres enten hvert 5 minutt eller fortløpende. Brukere kan også sette opp replikering om natten for å begrense linjebelastningen hvis de lagrer mye.

digi.no spør om det finnes muligheter for å gi andre brukere tilgang til en Sikker Lagring-konto, for eksempel for å la andre kopiere dine familiebilder.

- Sikker Lagring skal etter hvert utvides med nye muligheter på flere fronter, sier Gramstad og smiler.

Til toppen