Gratis, norsk Office-konkurrent snart ferdig

Akershus Fylkeskommune trenger penger for å gjøre ferdig en helnorsk og gratis Office-konkurrent. Her kan du laste nede den neste ferdige versjonen.

For å spare penger, har tre fylkeskommuner satt i gang arbeidet med å oversette Suns gratissamling av kontorprogrammer til norsk. Prosjektet begynner nå å bli ferdig.

Prosjektet, som ledes av Bjørner Holager, IT-sjef i Akershus Fylkeskommune, lager både en bokmål og nynorsk-versjon av Openoffice. Openoffice er gratisversjon av Staroffice, som koster penger fordi den inkluderer brukerstøtte. Begge versjonene inneholder tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram, program for å lage nettsider og tegneprogram.

digi.no omtalte prosjektet i fjor høst og bokmål-versjonen for Windows er nå i realiteten ferdig. Programmet inneholder norske menyer, norsk stavekontroll, men bare deler av hjelpetekstene er oversatt. Overlever du litt engelsk språkbruk, kan du laste ned den ferdige Office-konkurrenten for Windows fra http://developer.skolelinux.no/openoffice/.

Nå skal de tre fylkeskommunene søke om penger fra departementene for å fullføre prosjektet. Resultatet vil bli en gratis konkurrent til Word som vil gi det aller meste av hva Microsoft-programmene klarer.

- Importen og eksporten fra og til Word og Excel-filer er utrolig bra, programmene takler 98-99 av alt som kan ligge i et dokument. Når du så lagrer filene i Openoffice, blir de ofte 75 prosent mindre. Konvertering av Powerpoint-filer fungerer også meget bra, men her blir ikke filene mindre, forteller Holager.

- Vi arbeider rasjonelt og vil kunne klare oss med 1,5 millioner kroner, forteller Holager til digi.no.

Han forteller at den endelige versjonen vil basere seg på OpenOffice 1.02, der oppstartsfarten blant annet er økt noe.

Holager håper på et ja fordi han mener skoleverket kan spare store summer på Office-lisenser med gratisalternativet.

Til toppen