Gratis PC skaper storm

Amerikanske Free-PC.com skal i løpet av våren gi bort 10.000 Compaq multimedia-PCer og modemer. Brukere må love å se på reklame og fortelle om sine brukervaner.

Amerikanske Free-PC.com skal i løpet av våren gi bort 10.000 Compaq multimedia-PCer og modemer. Brukere må love å se på reklame og fortelle om sine brukervaner.

Free-PC.com kalles et nystartet amerikansk selskap skal gi vekk 10.000 moderne multimedia-PCer helt gratis. Vanlige forbrukere skal få billige Compaq-PCer med Internett-tilknytning mot at de ser på reklame, skriver Wall Street Journal.

En flom av amerikanere kastet seg over tilbudet da det ble kjent på mandag, og en stund var det umulig å komme inn på serveren. Da digi.no prøvde på tirsdag, tok det 15-20 minutter å laste forsiden. Maskinen kundene får er ikke siste skrik, men likevel en moderne multimedia-PC fra Compaq med en 333 MHx Pentium-prosessor, 32 MB minne, CD-stasjon og et 33,6 Kb modem.

Idéen om å gi vekk datamaskiner er ikke ny. Blant andre Intel og ymse teleoperatører har tidligere forsøkt det samme - for eksempel har mange gitt bort mobiltelefoner mot lovnader om fremtidig kjøp av tellerskritt. Bill Gross er imidlertid den første mannen som har våget å prøve den risikable forretningsmodellen - Gross har tidligere startet en rekke andre IT-selskaper, deriblant byguide-tjenesten CitySearch.

Kunder av Free-PC.com må forplikte seg til å bruke PCen og Internett minst ti timer i måneden. I tillegg må de fylle ut en søknad som skal brukes til å skreddersy tilbud til dem. Skjemaet spør blant annet om alder og kjønn på barn, bil, lesevaner og elektronisk utstyr du eier.

Gross sier at de sterkt fallende PC-prisene og en stadig mer omfattende bruk av Internett gjør at regnestykket hans går opp. Foreløpig har selskapet skaffet seg 250 millioner kroner i driftskapital. Avtalen med Compaq åpner også for et samarbeid med søketjenesten AltaVista.

Det er ikke klart hvem og hvordan maskinene skal oppgraderes og vedlikeholdes.

Til toppen