Gratis sentrallager for musikksamlingen

Gratis sentrallager for musikksamlingen

MP3tunes åpnet i går en gratisversjon av en tjeneste som gir brukerne global tilgang til musikksamlingen sin.

«If you legally acquire music, you need to have the right to manage it on all other devices that you own.»

Dette skal Steve Jobs ha sagt i et intervju med Wall Street Journal i 2002. I går utvidet Michael Robertson, gründer av MP3tunes, sitatet ved å legge til:

«And 'all' is not a typo meaning Apple.»

Dette er bakgrunnen for MP3tunes Oboe Music Locker-tjeneste, som ble lansert sent i fjor. Den tilbyr sikkerhetskopiering av brukeren musikkfiler, og tilgang til filene fra nesten enhver nettilknyttet PC eller Mac, i tillegg til enkelt andre typer enheter. I går ble tjenesten tilgjengelig i en gratisutgave.

Ved å registrere seg og laste ned et klientprogram som er tilgjengelig for Windows, Linux og Mac OS X, kan brukeren synkronisere innholdet i en mappe på harddisken med brukerens området hos MP3tunes. Har brukeren tilgang på flere maskiner, kan man installere synkroniseringsverktøyet på alle maskinene og oppnå å ha de samme filene tilgjengelig på alle maskinene.

Brukeren kan også få tilgang til musikken fra en vanlig nettleser. Ved å logge seg inn på sitt område, kan musikken streames ned og lyttes til direkte ved hjelp av en Ajax-basert musikkspiller, som har knapper for blant annet "shuffle", "repeat" og "pause". Slik streaming er også mulig å få til fra musikkspillere som iTunes og Winamp ved hjelp av egne plugins. Oboe støtter musikkfilformatene MP3, MP4, M4A, M4P, AAC, WMA, OGG, AIF, AIFF og MIDI.

Dessuten finnes det plugins til Internet Explorer og Firefox som gjør det enkelt for brukeren å laste musikk tilgjengelig på websider opp til brukerområdet i Oboe.

Oboe tilbys i tre abonnementsformer. Oboe Free er ny og er som navnet forteller, gratis. Den tilbyr en lagringsplass begrenset til 1 GB og filstørrelser på maksimalt 20 MB. Brukeren kan synkronisere inntil ti spillelister på tvers av inntil tre PC-er. Men 1 GB gir dessverre ikke plass til noe særlig stor musikksamling - i hvert fall ikke hvis musikken skal kunne gjengis med god kvalitet.

Oboe Basic koster 20 dollar i året. Da får man dobbelt så mye lagringsplass, mulighet til å synkronisere inntil 25 spillelister på tvers av inntil fem PC-er.

Oboe Premium koster dobbelt så mye i året, men har til gjengjeld få begrensninger. Lagringsplassen og antallet spilleliste og PC-er som kan synkroniseres, er ubegrenset.

Av informasjonen på sidene går det fram at streamingkvaliteten er begrenset til 56 kbit/s med Oboe Free og 192 kbit/s for de øvrige. Det er mulig dette bare gjelder for webklienten, for vår test med streaming til Winamp gav lik bitrate som originalfilen - 256 kbit/s MP3.

I tillegg til alt dette, tilbyr Oboe Locker avspillingsmuligheter også for brukere av TiVo, Nokia 770 og Series 60-baserte mobiler. Det tilbys også ressurser til utviklere (SDK) som ønsker å lage plugins til annen programvare eller enheter.

Til toppen