BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gratis SQL-verktøy fra Oracle

Project Raptor er blitt Oracle SQL Developer, et gratis SQL-verktøy med grafisk grensesnitt.

14. mars 2006 - 13:20

SQL Developer er den endelige utgaven av Project Raptor, et utviklingsverktøy for SQL som ble lagt ut i beta i desember i fjor. Det har et grafisk brukergrensesnitt, i motsetning til selskapets SQL Plus som styres fra en kommandolinje. Det kan brukes mot alle Oracle-databaser fra versjon 9.2.0.1, på maskiner med Windows, Linux og MacOSX. Verktøyet er gratis tilgjengelig fra denne siden på Oracles nettsted, der det også er lagt ut bakgrunnsmateriale, opplæringsmateriale, teknisk informasjon og så videre.

Project Raptor startet som internt prosjekt i Oracle, og fort ble svært populær blant egne egne utviklere. Da ledelsen oppdaget at 5000 av deres egne hadde tatt den i bruk, fant de at tiden var inne til å gjøre en midlertid allment tilgjengelig. Siden desember i fjor er verktøyet lastet ned 76 000 ganger. Det gjør SQL Developer til Oracles tredje mest nedlastede produkt. Allerede etter en måned var den lastet ned oftere enn utviklerutgavene av databasen, som også er lagt ut gratis.

Reaksjonene fra utviklermiljøene som arbeider mot Oracles databaser, viser at markedet var overmodent for et produkt som SQL Developer, med grafisk brukergrensesnitt og mange forenklinger og forbedringer i forhold til SQL Plus. Mens SQL Plus krever at man taster alle egenskapene til en tabell fra kommandolinjen, kan man i SQL Developer trekke tabellen inn i arbeidsflaten og få alle egenskapene med i samme slengen.

Andre egenskaper ved SQL Developer er evnen til å kjøre SQL-erklæringer og -skripter, redigere og avluse PL/SQL-erklæringer, kjøre et antall ferdige rapporter, lage egne nye rapporter, ha oversikt over ferdige kodesnutter og trekke dem inn etter behov, og så videre.

Alt dette skal øke produktiviteten og forenkle utviklingen av SQL-databaser.

Klikk på utsnittene av skjermbildene nedenfor for å se de fullstendige bildene i egne vinduer.

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

Grensesnittet med oversikt over hvordan tabeller er bygget opp.

Klikk på bildet for å se det i full størrelse

Avlusing og kodesjekk.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.