Gratis telefonsvarer på Internett

Mot slutten av året kan også norske brukere glede seg over en ny gratis-tjeneste med telefonsvarer og faksmaskin fra Compaq. Tjenesten er allerede lansert i USA.

Mot slutten av året kan også norske brukere glede seg over en ny gratis-tjeneste med telefonsvarer og faksmaskin fra Compaq. Tjenesten er allerede lansert i USA.

Ordene gratis og Internett hører stadig bedre sammen. Først kom gratis hjemmeside og gratis mailboks - nå kommer også gratis telefon og faks-maskin.

Tjenesten, som Compaq lanserte i forrige uke i USA, er basert på et system fra det delvis norskeide selskapet Telepost.

Brukere av tjenesten får en ny epost-adresse og et lokalt telefonnummer som man setter over telefonen til. Senere kan du laste ned elektronisk post, beskjeder (som lydfiler) og telefakser (som grafikkfiler) fra hvor som helst i verden. Dermed kan du sende fakser og beskjeder videre som filer. Tjenesten gir deg også en elektronisk almanakk med adressebok.

Alt dette er gratis. Er du villig til å betale rundt 100 kroner i måneden, får du også tilgang til avanserte konferansetjenester der mange kan snakke sammen og dele skjermbilder samtidig. Compaq håper på denne måten både å skaffe seg kontakt med mange nye kunder gjennom gratistjenesten, samtidig som de tjener penger.

Tjenesten ble lansert i forrige uke i USA og vi har allerede bygget ferdig systemene i flere europeiske land, forteller Alf Kristian Heistad, internasjonal prosjektsjef i Compaq, til digi.no.

- Her i Norge er vi klar i oktober eller november, så følger Asia, sier han.

Samarbeidet med Compaq og flere andre partnere har gitt Telepost en lysende fremtid. En av de største aksjonærene i selskapet er det norske investeringsfondet Telenor Venture (se tidligere sak under).

Forholdet mellom Compaq og Telepost er litt forvirrende fordi Compaq både bygger nettverket og datasystemene for Telepost samtidig som de etterpå er en kunde. Telepost har også andre kunder som tilbyr gratistjenesten til sine kunder som en bonus. I USA har Bank of America og kontorbutikkjenden Office Depot slengt seg på.

Men Compaq blir en primærkunde og lager tette bånd til Telepost-systemet. For dataselskapet sliter i motbakke og satser tungt på å selge verdiøkende tjenester i tillegg til sine tradisjonelle dataprodukter. For å sikre seg et størst mulig antall brukere, har Compaq til og med lagt inn nye knapper på tastaturet på sine nye PC-er som leder rett til tjenesten.

I USA går det også rykter om at Compaq skal tilby kunder andre typer programvare servert over Internett. Det såkalte ASP-markedet - der leverandører overtar ansvaret for oppgradering, vedlikehold og lagring - er i sterk vekst. Satser Compaq stort, vil norske Telecomputing få seg en tøff konkurrent.

- Vi har ingen umiddelbare planer om å tilby drift av andre typer programvare her i Norge, sier imidlertid Asbjørn Søgstad, markedsdirektør i Compaq Norge til digi.no.

Til toppen