BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gratis verktøy for interaktiv 3D

- Verktøyet som lager Cult3D-modellene er gratis. Du betaler bare hvis du skal gjøre kommersiell bruk av modellene du lager, forklarer Sten Kaiser. Selskapet hans har bidratt til filmer som Star Wars og Jurassic Park.

7. apr. 2000 - 14:34
Sten Kaiser er markedsansvarlig i det svenske selskapet Cycore AB. Selskapet har døtre i USA og Canada og har bidratt sammen med en rekke andre 3D-eksperter til effektene i store Hollywood-filmer som Star Wars og Jurassic Park.

Cycore er ellers kjent som selskapet bak Cult3D-teknologien som gir detaljrike, komprimerte og interaktive 3D-modeller til bruk på nettsteder, PowerPoint-presentasjoner og dokumenter i Word eller Acrobat-formatet pdf.

De ulike leserne for dette formatet er selvfølgelig gratis. Men Cycore har også gått til det skrittet å også tilby Cult3D Designer gratis. Det er fritt tilgjengelig fra nettstedet til Cycore. Med verktøyet kan du lage så mange objekter du vil. Du betaler ikke for objekter til intern bruk eller til personlige nettsteder.

- Lisensbetingelsene krever først betaling i det du legger ut modeller på et kommersielt nettsted, eller i kommersielt distribuerte dokumenter, forklarer Kaiser.

- Prisen avhenger av hvor stort nettstedet er. Et vanlig web-byrå kan forvente å betale 360 dollar i året, mens en omfattende e-forretning må ut med 3600 dollar. Da kan du legge ut et ubegrenset antall objekter.

Kaiser frykter ikke misbruk.

- Våre kunder er store selskaper av typen Volvo, Lego, Ericsson og Toyota. Slike nedlater seg ikke til å snyte på ellers fordelaktige programvarelisenser. Men det er lett å kontrollere om en Cult3D-modell er framstilt med lovlig lisens eller ikke. De som ikke er lisensiert, viser det helt tydelig. Og vi følger selvsagt med.

Det må understrekes at Cult3D Designer ikke er et fullverdig 3D-modelleringsverktøy. Det er kun et verktøy for å konvertere 3D-modeller fra 3D Studio Max fra Autodesk til det spesielle Cult3D-formatet som gjør at de kan fungere på web eller i dokumentformatene til Adobe og Microsoft. Kaiser sier at Cycore arbeider med å legge inn import av modeller fra andre utbredte 3D-verktøy.

Egenskapene som Cycore-verktøyet påvirker direkte gjelder alt som har med håndtering og lyd i den endelige modellen. Cult3D-modeller kan også gis egne animasjonssekvenser og web-koplinger. Avanserte utviklere har også anledning til å assosiere Java-kode til modellene.

Les mer om Cycore og Cult3D:
Superlette kakerlakker og annet snacks fra Uppsala
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.