Gratis WiFi reddet kvelden

Mobilnettet holdt (nesten) stand under Bieber-konserten.

Gratis WiFi reddet kvelden
Det fikk bedre med avviklingen av mobiltrafikken tirsdag kveld enn Telenor hadde fryktet på forhånd. Bilde: Marius Jørgenrud

Telenor fryktet at mobilnettet ikke kom til å takle 22.000 unge publikummere og et antatt like stort antall fans utenfor, da Justin Bieber i går kveld inntok Telenor Arena på Fornebu.

Men takket være grundige forberedelser, med kraftig opprusting av kapasitet og dekning, gikk det ikke så galt.

– I all hovedsak holdt nettet stand med alle belieberne, skriver Telenor i en pressemelding.

Utendørs fikk de problemer med avvikling av samtaler og datatrafikk ved én av to provisoriske basestasjoner, som for anledningen er satt opp i tidsrommet 15.30 til 19, men ellers skal avviklingen ha gått etter planen. Det loves tiltak for å bedre brukeropplevelsen under de gjenstående konsertene i kveld og i morgen.

WLAN ble redningen

Selv om Telenor hadde økt kapasiteten i mobilnettet med egne soner innendørs, visste de at dette ikke ville holde.

De hadde derfor satt opp et formidabelt WLAN med gratis dekning for alle, og dette tilbudet ser ut til å ha reddet kvelden.

Hele 150 gigabyte datavolum ble lastet opp gjennom det trådløse nettverket, som i kapasitet og omfang er Norges uten sammenligning største, i hvert fall av permanent karakter. Datatreffet The Gathering i Vikingskipet hadde i påsken flere nettverksnoder, og med 30 Gbit/s et backbone med tre ganger høyere ytelse, men det var et provisorisk nett.

Ifølge Telenor var omtrent 1/3 av publikum innom Wifi-nettet i løpet av konsertdagen. De målte om lag 7.500 unike brukere.

– WiFi-nettet tar utvilsomt mye trafikk. I samspill med mobilnettet synes dette å ha hatt den tiltenkte effekten for en optimal brukeropplevelse både før, under og etter konserten, sier informasjonssjef Knut Sollid i pressemeldingen.

Foruten småproblemer med deler av mobildekningen mener han at de må kunne si seg fornøyd med avviklingen.

GSM-dekningen inne i konserthallen oppgis å ha taklet samtaletrafikken utmerket, mens det i 3G-nettet skal ha vært noen problemer i perioden mellom klokken 19 og 21.

Telenor har i forkant av konsertserien denne uken hentet inn eksperthjelp fra Cisco, som har bistått med radiodesign og utplassering av utstyr til Wifi-nettet. De samme ekspertene har tidligere gjort samme jobb under fjorårets OL i London.

Tilbudet er gratis denne uken, men vil trolig inngå i Telenors ordinære WLAN-pakker senere.

    Les også: