BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gratis Windows-kalkulator for ingeniører

Det norske programvarehuset Tordivel regner med at over 10.000 kan ha lastet ned deres gratiskalkulator XCalc de siste årene.

Eirik Rossen
21. des. 1998 - 16:12

Versjon 2.1 av XCalc er nettopp klargjort (følg pekeren i høyre marg og velg download fra menyen på selskapets nettsted).

Det dreier seg om en fullverdig kalkulator for ingeniører med trigonometriske funksjoner, naturlige og tier-logaritmer, eksponentialfunksjon, tilfeldige tall, regning i binær, oktal og heksadesimal modus osv. Du får opptil 14 desimaler og kan nytte tier-eksponenter opptil 999 i vitenskapelig notasjon. Selv med 14 desimaler på skjermen er det en avrundingsfunksjon. Deler du 10 på 3 for du 3,33... Ganger du dette tallet igjen med 3, får du ikke 9,99... men 10.

Når du taster inn regnestykkene dine, følger du omvendt bolsk notasjon. Det vil si at tastetrykkene for 4999*311,8 er 4999 [Enter] 311,8 [*]. Metoden benyttes også på kalkulatorene fra Hewlett-Packard, og er spesielt hensiktsmessig når du skal beregne vanskelige uttrykk.

En hendig brukerdetalj er at alle funksjonene kan styres fra tastaturet. Det er lett å lære seg tasten som passer til en bestemt funksjon: Den kommer fram ved å trykke høyre musknapp når musmarkøren peker på funksjonen. Tastaturstyringen er spesielt hensiktsmessig når du kjører kalkulatoren i "mini-modus", det vil si når XCalc reduseres til en enkel resultatlinje diskret plassert øverst i høyre hjørne av skjermen.

Tallet på resultatlinja kopieres til mellomlageret i Windows med Ctrl-C og derfra til dokumentet du arbeider i med Ctrl-V. Det gis mange muligheter til å konfigurere utseendet på kalkulatoren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.