FORBRUKERTEKNOLOGI

Gratis Windows Vista for avanserte brukere

Brukere som uansett reinstallerer Windows flere ganger i året, kan omgå hele antipiratløsningen i Vista.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. feb. 2007 - 12:06

Microsoft lover kraftigere sperrer mot piratkopierte utgaver av Windows Vista, men det gjelder tydeligvis ikke mot en viss type brukere - de som ominstallerer Windows flere ganger i året for å oppnå bedre ytelse.

Nå er ikke nødvendigvis slik at behovet for jevnlig ominstallering av Windows Vista like stort som for Windows XP, men mange vil nok fortsatt gjøre dette likevel. Til disse brukerne har Microsoft gitt et noe utilsiktet tilbud.

Normalt når man installerer Windows Vista, har man 30 dager på seg til å aktivere installasjonen. Dette innebærer at Microsoft sjekker om produktnøkkelen som benyttes er gyldig og ikke benyttes av flere maskiner enn det lisensen tillater. Det viser seg likevel at det er fullt mulig å forlenge prøveperioden betydelig.

Ved hjelp av noen enkle, tekstbaserte kommandoer kan man utvide prøveperioden med nye 30 dager. Dette kan gjøres til sammen tre ganger, slik at perioden blir på 120 dager. Dette er nesten fire måneders gratis bruk av Windows Vista, noe som trolig er tilstrekkelig for mange brukere, som for eksempel eksperimenterer mye med innstillinger eller tredjeparts programvare, og som har et stort behov for å rydde opp med jevne mellomrom.

Dette kan man gjøre ved å låne eller kopiere en original Windows Vista-DVD og en venns produktnøkkel. Metoden er beskrevet på denne siden hos Microsoft, i forbindelse med Key Management Service (KMS) og voluminstallasjon - søk etter beskrivelsen av -rearm-parameteren.

Men ifølge blant annet windowssecrets.com skal metoden også fungere sammen med vanlig installasjon av Windows Vista.

Utvidelse av prøveperioden er ifølge Microsoft tillatt i henhold til lisensavtalen for sluttbrukere (EULA) av Windows Vista. Det er mindre klart om ominstallering og ny forlenget prøveperiode er like akseptert. Men samtidig er det en metode Microsoft med viten og vilje har lagt inn, og som selskapet må anse som sannsynlig at vil bli brukt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.