Gratis XenServer klar til nedlasting

Citrix fristiller en OS-uavhengig hypervisor med mange avanserte egenskaper.

Gratis XenServer klar til nedlasting

Citrix fristiller en OS-uavhengig hypervisor med mange avanserte egenskaper.

XenServer har hittil vært solgt som Citrix’ utvidede utgave av friprog-hypervisoren Xen. Det dreier seg om en 64 biters OS-uavhengig («bare metal») hypervisor for x86-baserte maskiner, som støtter operativsystemene Windows og Linux som gjester. Den tillater et ubegrenset antall servere, virtuelle maskiner og minne, samt delt SAN- og NAS-lagring, og har verktøy for å overføre en fysisk server til en virtuell, og for virtuell til virtuell.

I tillegg har den driftsverktøy – i motsetning til for eksempel VMwares gratis hypervisor ESXi – som sentralisert drift av flere servere, delt malbibliotek for virtuelle maskiner, sentralisert konfigurasjonsadministrator, og patch-administrasjon for virtuell infrastruktur. Den støtter også blant annet «live motion», det vil si at den evner å flytte en virtuell maskin under drift.

Citrix kunngjorde i februar i år at de ville tilby XenServer gratis, og heller satse på å selge det utvidede driftsverktøyet Citrix Essentials, som for øvrig er tilgjengelig for både XenServer og Microsofts Hyper-V. Disse produktene tilbyr testverktøy, forsyningsverktøy, arbeidsflytverktøy, løsninger for høy tilgjengelighet og sømløs integrasjon mot ledende lagringssystemer.

Ifølge en pressemelding fra Citrix har de nå holdt dette løftet, og gjort XenServer gratis tilgjengelig for nedlasting, fra denne siden.

Citrix forteller samtidig at produktene i Citrix Essentials-serien vil være tilgjengelige i Europa gjennom forhandlere fra 7. april.

XenServer skal være i produksjon ved 5000 bedrifter.

Til toppen