JUSS OG SAMFUNN

Gratisavis tapte distribusjonskamp

Svenske Metro tapte kampen mot de store morgenavisene om kollektiv distribusjon av gratisavisen sammen med blant annet Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet..

Herman Berg
14. jan. 1999 - 14:31

Svenske Resume.se melder at de svenske konkurransemyndighetene har avslått klagen fra svenske Metro som eies av Modern Times Group (MTG). Metro krevde å få distribuert avisen med konkurrentene i sammenslutningen Pressens Morgontjänst.

For to år siden sendte Metro en forespørsel om å få være med i distribusjonsnettverket, men fikk avslag. Forholdet ble anmeldt til det svenske Konkurransetilsynet, men fikk avslag med begrunnelsen at de ikke anså at Pressens Morgontjänst misbrukte sin dominerende stilling gjennom å nekte å distribuere Metro.

Nyhetsbyrået TT skriver at tilsynet synes at Metro har så god økonomi at de burde kunne ordne distribusjonen selv på en annen måte. Resultatet for 1998 ser ut til å bli på rundt 100 millioner svenske kroner for gratisavisen.

En liknende sak for EU-domstolen satte presedens for saken i Sverige, skriver Resume.se og i hvert fall tre av de fire avisene, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet og Dagens Industri, puster lettet ut. Den fjerde, Finanstidningen, er også eid av MTG (der Kinnevik har eierandeler) og føler vel mer solidaritet med sin aviskollega i konsernet.

Metro ble startet i Stockholm i februar 1995 og er i øyeblikket Sveriges tredje største morgenavis. I februar 1998 startet MTG gratisdistribusjon i Gøteborg hvor svensker bruker offentlig kommunikasjon, og konseptet er også eksportert til Praha i Tsjekkia pluss Budapest i Ungarn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.