JUSS OG SAMFUNN

Gratisfesten på Internett er over

Hittil har innholdet på Internett vært gratis, men snart må du finne frem lommeboken. Bredbånd betyr egentlig et bredt bånd av penger.

13. sep. 2000 - 09:57

www - World wide web - ble skapt av og for vitenskapsfolk som skulle dele gratis-informasjon og slik har det fortsatt - til nå. Det er finnes bare et fåtall informasjons- og arkivtjenester som koster penger - i konkurransen om kundene har alle delt ut gratis.

En utvikling med to retninger vil etter hvert punktere gratisfesten.
Den ene er et strammere kapitalmarked. Så lenge investorene var villig til å sprøyte inn penger, tvang Internett-tjenestene hverandre til å dele ut innhold og tjenester gratis. Målet var og er å skaffe seg flest mulig kunder - koste hva det vil, "så får vi finne ut hvordan vi skal tjene penger senere". Et strammere kapitalmarkedet vil tvinge stadig flere til å ta betalt - for det er ikke annonsekroner nok til alle.

Den andre er at de forskjellige Internett-tjenestene etter hvert får en mulighet til å ta seg betalt - noe de hittil stort sett har manglet, hvis du trekker fra forskjellige sex-tjenster som bruker kredittkort. For nå dukker det opp en serie såkalte bredbåndsportaler. Chello, Bredbåndsfabrikken og Telenor Zonavi er allerede i gang.

Les om de voksende bredbåndsportalene:
Telenor planlegger bredbånds-boks for stuaDet finnes nesten ikke bredbånds-innhold
Big Brother på norsk bredbåndstjeneste
Disse portalene serverer mer avansert innhold som video og spill. Det er slike tjenester som krever bredbånd. Etter å ha solgt deg en linje, tar leverandøren seg også betalt for innhold. For tjenesten er lukket og leverandøren sender deg en regning likevel.


Det blir en regning. Prisen for å lage innholdet har ikke vært diskutert mye, men det er forholdsvis billig å skrive tekst. Det er noe helt annet å lage video med profesjonelt innhold og kvalitet - det kan alle som nå har begynt med webtv-produksjon underskrive på. Video må derfor koste penger - enten det er norske finansnyheter eller utenlandske filmer.

Disse lukkede portalene vil trekke til seg mange andre tjenester som vil prøve å ta seg betalt for sine mest avanserte funksjoner. En rekke nye teknologier for sikker netthandel og mikrotransaksjoner lover også å bidra til utviklingen mot betaling.

Selvfølgelig vil dagens gratis-Internett fortsette å vokse i rakettfart. Dessuten faller prisene på både linjer, servere og produksjonsutstyr raskt, noe som senker prisen for å distribuere avansert innhold. Men prisen for å lage innholdet synker ikke, det ser bare ut til å stige. De mest interessante og beste tjenestene vil du etter hvert måtte betale for. Prøvetiden går mot slutten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.