Gratisverktøy for alle websurfere med snert

Glad'gutta som parodierer WTO.org på forgjengerens adresse GATT.org, tilbyr et gratis verktøy for å bidra til at alle slags organisasjoner skal få fram sitt egentlige budskap.

Prøv selv. Hvilket av disse nettstedene - WTO.org eller GATT.org - får fram det egentlige budskapet til World Trade Organization?

Den noe løst organiserte gruppen Yes Men med klar antiglobaliseringsprofil skaffet seg domenet GATT.org - forgjengeren til WTO - på lovlig vis, og har brukt det i to år på et nettsted der layout, typografi, stil og logoer er de samme som hos WTO, men der innholdet gjenspeiler en noe annen tilnærming til fenomener som internasjonal handel og tollsatser. WTI har for øvrig nylig latt seg fornærme av parodien, og utstedt en formell trussel om rettssak.

Parodiske kopier av framstående nettsteder er en populær humoristisk sjanger. Tradisjonene går langt tilbake til førinternettid, i Norge til 1960-tallets trykte "Dablabla", innen IT til 1980-tallets "Confuserworld". Så stor har pågangen vært av innsatsvillige narrer at Yes Men har brukt de siste par ukene på å framstille verktøyet YesIWill, som allerede er kommet i versjon 1.4 og som lastes ned gratis fra gruppas nettsted.

YesIWill lar deg kjapt kopiere et helt nettsted til et annet domene, og tilbyr verktøy for å gjøre de små, kritiske endringene som skal til for å klare opp i dunkle budskap og forvandle ullen propaganda til utleverende perler av selvinnsikt.

Gruppa lover at YesIWill er under kontinuerlig omarbeiding for å bedre brukervennligheten, og oppfordrer alle brukere til å melde tilbake til Yes Men om sine bedrifter. Hvis bevegelsen lykkes, ligger den godt an til å vinne racet for å etablere verdens største parodiportal.

Mannen som ifølge Newsbytes har registrert nettstedet GATT.org, Jonathan Prince, har flere utløp for sin samfunnskritikk, blant andre KillYourTV.com og GWBushSucks.com. Sistnevnte er midlertidig ute av drift.

Til toppen