TELEKOM

Graver mobilnett for fremtidens tjenester

Netcom med kraftig løft for Oslo-dekningen denne uken.

23. sep. 2009 - 07:01

Denne uken oppgraderer Netcom sitt eksisterende mobilnett i Oslo og omegn. Samtidig går arbeidet med det kommende fjerdegenerasjons mobilnettet videre i et parallelt løp.

- Mobilnettet vårt rustes opp for tjenester som fremtiden skal bringe, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom til digi.no.

Fra før har de gjort tilsvarende modernisering fra Trondheim og nordover, samt i Bergen. Nå er det altså hovedstaden som står for tur.

Nattarbeid

Oppgraderingene gjennomføres mellom klokken 01 og 04 om natten. Netcom forsikrer at de ikke jobber med 2G- og 3G-nettene samtidig. Det skal dermed være mulig å ringe og sende tekstmeldinger mens arbeidet pågår.

Bedre opplevd ytelse

- Kundene får merke oppgraderingene ved at opplevd ytelse ut og inn blir mer stabil. Modernisering av mobilnettet er en kontinuerlig prosess, men nå foretar vi et større løft, sier Vederhus.

Det kommende LTE-nettet har ingen direkte sammenheng med disse oppgraderingene, men foregår parallelt. Ifølge Vederhus går utrullingen av 4G etter planen. Mobilnettet med en teoretisk makshastighet på opptil 150 Mbits/s skal stå ferdig utbygd i Oslo i 2010.

3G med mer turbo

I mellomtiden må kunder som vil ha mobilt bredbånd ta til takke med tregere alternativer. En av dem er turbo-3G (HSDPA). Per i dag takler det norske nettet bare 3,6 Mbit/s, men snart skal farten opp.

- Før det er noen vits å snakke om teoretiske makshastigheter på 7,2 eller 14,4 Mbit/s så må kapasiteten inn til hver basestasjon løftes, sier Vederhus.

Netcom satser stort på det de kaller et kapasitetsløft. Det innebærer graving av fiber til basestasjonene for å øke den samlede ytelsen.

Selve overgangen til 7,2 eller høyere teoretiske 3G-hastigheter er i all hovedsak bare en oppgradering av programvare i selve basestasjonen, men for at dette skal ha noe for seg må basestasjonens nettilknytning ha bedre båndbredde.

- Også fibergravingen er et kontinuerlig arbeid, sier Vederhus, men medgir likevel at mesteparten av fiberen deres skal være ferdig lagt på denne siden av nyttår.

Telenor er også oppsatt på å bygge ut HSDPA 7,2 i størst mulig grad, men har i motsetning til Netcom valgt å ikke bygge mobilnett basert på LTE de nærmeste årene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.