TELEKOM

Greide ny fartsrekord

Overførte data over fibernett med en fart tilsvarende to petabyte i døgnet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. des. 2011 - 15:16

California Institute of Technology (Caltech) kunngjorde i går at forskere ved en rekke universiteter og forskningsinstitusjoner greide å sette ny fartsrekort for vedvarende overføring av data over en 217 kilometer lang fiberforbindelse under SuperComputing 2011-konferansen (SC11) som ble arrangert i Seattle i midten av november. Utstyret som ble brukt er kommersielt tilgjengelig.

Ved å bruke en 100 gigabit per sekund WAN-forbindelse satt opp av Canada's Advanced Research and Innovation Network (CANARIE) og BCNET mellom University of Victoria Computing Centre i Victoria, British Columbia, og Washington State Convention Centre i Seattle, greide forskerne å overføre data med en samlet, vedvarende hastighet på 186 gigabit per sekund. Da ble det sendt data i begge retninger. Farten i den ene retningen var på 98 gigabit per sekund, mens farten den andre retningen var på 88 gigabit per sekund.

Den forrige rekorden til teamet ble satt i 2009, da med en maksimalhastighet på 119 gigabit per sekund.

Ifølge forskerne som deltok, vil resultatet av bragden bidra til å etablere nye metoder for å transportere de stadig økende mengdene av data som sendes over hav og kontinenter i globale fibernettverk.

I pressemeldingen nevnes blant annet Large Hadron Collider (LHC) ved CERN i Sveit. Så langt har den levert mer enn 100 petabyte med data som har blitt prosessert, distribuert og analyserit ved hjelp av et globalt nettverk av tungregne- og lagringsfasiliteter ved laboratorier og universiteter omkring i verden. Det er ventet at datamengden vil bli tusen ganger så høy etter hvert som fysikerne øker bruken av LHC.

Den målte nettverkstrafikken under rekordforsøket. <i>Bilde: Caltech</i>
Den målte nettverkstrafikken under rekordforsøket. Bilde: Caltech

– Det å gjøre det mulig for forskere overalt i verden å jobbe med LHC-data, er en hovedmål, hvor man kan bringe sammen de beste hodene for å løse universets mysterier, sier David Foster, stedfortredende sjef for IT-avdelingen ved CERN, i en pressemelding.

– 100 Gbps-demonstrasjonen ved SC11 flytter grensene til nettverksteknologien ved å vise at det er mulig å overføre partikkelfysikkdata i petabyte-størrelsen til ethvert sted i verden på noen timer, sier Randall Sobie, en forsker ved Canadas Institute of Particle Physics.

Brocade, Ciena, Mellanox, Dell, Force10 og Supermicro var blant leverandørene av utstyret som ble benyttet. Flere detaljer om rekordforsøket finnes her.

Det har blitt gjennomført forsøk hvor man har oppnådd betydelig høyere hastigheter enn den som ble oppnådd ved SC11, men da med eksperimentelt utstyr og over kortere distanser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.