Greide rask «handover» med ny mobilteknologi

Streaming av HD-video mens man kjører i 100 km/t skal være null problem med LTE.

Greide rask «handover» med ny mobilteknologi

Streaming av HD-video mens man kjører i 100 km/t skal være null problem med LTE.

Blant utfordringene knyttet til mobiltelefoni er det som kalles handover, altså å overføre samtaler eller dataforbindelser fra én basestasjon til en annen mens terminalen beveger seg mellom dekningsområder eller sektorer. Dette skal i praksis kunne skje uten at brukeren merker det, også når brukeren beveger seg temmelig raskt.

LTE (Long Term Evolution) er en ny generasjon mobilteknologi som trolig vil bli tatt kommersielt i bruk i slutten av 2009. Teknologien bygger på GSM-teknologien som benyttes blant annet i Norge og kalles stadig oftere for 4G.

LTE er først og fremst en teknologi for rask dataoverføring og for større datakapasitet innenfor hvert dekningsområde. Kapasiteten avhenger blant annet av antallet antenner som benyttes. Det er blitt demonstrert nedlastingshastigheter på minst 200 megabits per sekund og opplastingshastigheter på minimum 100 megabits per sekund. Men i drift vil nok selv halvparten av disse hastighetene være det maksimale man kan forvente.

I dag kunngjorde Nortel og LG Electronics at selskapene har gjennomført verdens første mobile handover med LTE. Dette ble gjort av Nortels forskningsavdeling i Ottawa, Canada, hvor man kjørte en bil i 100 km/t mellom ulike dekningsområder, samtidig som man streamet HD-video. Det ble benyttet en tidlig utgave av et LTE-håndsett fra LG Electronics. Alt utstyret skal være basert på 3GPP Release 8 Standard.

I Norge har i alle fall Netcom og Nordisk Mobiltelefon Norge (Ice.net) kunngjort at de på sikt skal ta i bruk LTE i sine nett.

    Les også:

Til toppen