TELEKOM

Greier 70 000 HD-videostrømmer på en gang

Alcatel-Lucent vil fjerne sentrale flaskehalser i nettet med ny prosessor.

Den nye nettverksprosessoren FP3 fra Alcatel-Lucent.
Den nye nettverksprosessoren FP3 fra Alcatel-Lucent. Bilde: Alcatel-Lucent
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. juni 2011 - 11:18

Alcatel-Lucent lanserte i går en ny nettverksprosessor som kan bidra til langt høyere nettverkskapasitet på Internett. Brikken, som kalles for FP3, skal kunne håndtere IP-trafikkmengder på 400 gigabit per sekund, noe som er fire ganger mer enn dagens kommersielle produkter. Den nye brikken skal gjøres tilgjengelig i kommersielle ruterprodukter fra Alcatel-Lucent i 2012.

Selskapet nevner en rekke eksempler på en slik nettverkskapasitet betyr i praksis. Blant annet nevnes det at én slik brikke kan håndtere 70 000 samtidige HD-videostrømmer fra Netflix, 840 000 samtidige virtuell desktop-økter eller 8,4 millioner samtidige økter for fjernkirurgi.

FP3-prosessoren består av 288 RISC-kjerner som er klokket til 1 GHz. Den kan håndtere 307,2 milliarder instruksjoner per sekund.

Ifølge selskapet vil ett enkelt 7750 Service Router-chassis med FP3-baserte linjekort kunne håndtere hele den amerikanske trafikken til Netflix. Slike kort vil i første omgang komme med enten to 100 GE-porter (Gigabit Ethernet), seks 40 GE-porter eller tjue 10 GE-porter. Et kort med fire 100 GE-porter planlegges også. Kortene skal kunne brukes i Service Router-chassiser som er produsert i 2004 og senere.

100 GE-standarden ble først klar i 2010. Med den nye brikken virker det som om Alcatel-Lucent også ser for seg grensesnitt med en kapasitet på 400 gigabit per sekund.

Den nye prosessoren lages med godt etablert, 40 nanometers prosessteknologi. Dette, sammen med andre virkemidler for strømsparing, skal kunne redusere effektbehovet til brikken til to watt per gigabyte i sekundet. Dagens FP2-prosessorer krever det dobbelte. Samtidig skal effektbehovet kunne reduseres med minst like mye i kretskortpakker, strømforsyninger, kjøling og lokaler.

– Vi ser ingen ende på kundenes behov for kapasitet, særlig på Ethernet-plattformern. I takt med framveksten av skybaserte tjenester og rike multimedietjenester, hjelper denne typen teknologi oss med å levere høy tjenestekvalitet med enda høyere hastigheter, sier Karl Penaluna, president for global nettverks- og databehandlingsinfrastruktur i BT, i en kommentar til lanseringen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.