Greit med statlig gave til Ergogroup

EDB-sjef Endre Rangnes reagerer ikke på at hans største konkurrent får 350 millioner kroner fra staten.

EDB-sjef Endre Rangnes reagerer ikke på at hans største konkurrent får 350 millioner kroner fra staten.

Ergogroup får en kongelig avskjedsgave fra Kåre Frydenberg. Sjefen for Posten har meldt sin avgang, men før han går overfører Posten 350 millioner kroner til sitt datterselskap Ergogroup.

Ementor kunne godt ha trengt en slik kapitaltilførsel, men nekter å kommentere om de mener det er konkurransevridende når et statlig monopol overfører et så stort beløp til en konkurranseutsatt virksomhet.

Endre Rangnes mener det ikke er pengene i seg selv som er problemet.

- Det henger et stort spørsmålstegn over avtalestrukturen mellom Ergogroup og Posten. Det er en til dels en monopolistisk leveransestruktur mellom Ergogroup og eieren, sier han.

Pengeoverføring mellom eier og datterselskap synes han er greit, problemet er hvis Ergogroup får fordeler når Posten utlyser kontrakter.

- De aller fleste andre europeisk postselskapene har outsourcet sin IT-virksomhet, påpeker Rangnes.

Han sier seg enig i at enkelte IT-tjenester kan være strategiske for Posten, men mener de burde kommet seg ut av de andre områdene.

- IT og drift av it-systemer kan neppe være kjernevirksomhet for et postselskap, sier han.

Det er offentliggjort hva Ergogroup skal bruke pengene til, men en klar mulighet er oppkjøp. Det ville være merkelig, mener Rangnes.

- Jeg forstår ikke at det er strategisk for et postselskap hvis de skal kjøpe it-virksomhet, sier han.

IBM Norge vil ikke kommentere saken, for selv om de i utgangspunktet vil kunne være interessert i de samme oppkjøpene som ErgoGroup, er ErgoGroup også en stor IBM-kunde.

- Vi kommenterer ikke på kunders interne disposisjoner, det påvirker ikke forholdet til oss, sier IBM Norge-sjef Morten Thorkildsen til digi.no

Forholdene mellom Posten og Ergogroup er blitt langt bedre, etter tidligere grums, mener Generalsekretær i IKT-Norge Per Morten Hoff.

- Opprydningen som har vært gjort i forhold til Posten og Ergogroup har vært veldig ryddig, sier han.

At Posten skyter inn penger synes han er helt ukomplisert, når de nå eier selskapet. Forutsetningen er at Posten følger anbudsreglene og ikke gir Ergogroup fordeler.

- Det er så mye fokus på dette nå, så vi er ikke så redde for kryssubsidiering. Det er mange som følge med på dette, både konkurransetilsynet og Klageorganet for offentlige anskaffelser (KOFA), sier han.

Rangnes er enig i at det har blitt bedre.

- Det har blitt mer ryddig fordi en del av proteføljen er konkurranseutsatt, sier han.

Til toppen