Grensene åpnes for IT-eksperter

Per Morten Hoff og IKT-Norge jubler over nye regler som gjør det lettere å hente utenlandske IT-eksperter.

Grensene åpnes for IT-eksperter

Per Morten Hoff og IKT-Norge jubler over nye regler som gjør det lettere å hente utenlandske IT-eksperter.

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge har i to år jobbet aktivt for få endret reglene for ekspertinnvandring av personer utenfor EØS-området.

- Vår næring mangler over 5000 stillinger, noe som gir et tap på 7 milliarder kroner årlig. sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge, i en pressemelding.

Nå jubler Hoff og bransjeorganisasjonen for de nye reglene som skal legges frem kommende fredag, av Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen.

Den nye regelendringen åpner for at eksperter utenfor EØS-området ikke lengre skal trenge arbeids- og oppholdstillatelse for å jobbe i Norge hvis de har en konkret jobb å gå til. Ansvaret for å sjekke at eksperten er skikket til jobben flyttes dermed i sin helhet over på arbeidsgiveren.

- Dette er helt i tråd med IKT-Norges forslag, noe vi er svært tilfreds med, sier Hoff.

For å unngå sosial dumping vil det være noen restriksjoner, og det vil bli stilt krav til selskapene som ansetter de utenlandske arbeiderne. Blant annet blir vikarbyråer holdt utenfor ordningen.

For IKT-Norge har dette vært en viktig sak. IT-bransjen er global, og ekspertene kan lett flytte seg dit jobbene er eller der arbeidsbetingelsene er best. Med en restriktiv praksis har mange norske IT-selskaper slitt med å hente inn utenlandske IT-eksperter.

- Det er kunnskapsmedarbeidere vår næring er på jakt etter og de kan i dag velge og vrake i jobber over hele den vestlige verden. Skal vi tiltrekke oss eksperter er Norge og norske arbeidsgivere avhengig av et godt rykte, sier Hoff.

Til toppen