BEDRIFTSTEKNOLOGI

Grete Knudsens hodepine

IT-minister Grete Knudsen ser nå at kommunene ikke har tatt bredbånd og hennes "tilgang for alle" inn i sine politiske diskusjoner og budsjetter. Dermed ser det ut til at Knudsen må betale mer av regningen enn det hun hadde trodd. Det liker ikke Finansdepartementet.

Sigvald Sveinbjørnsson
2. mai 2001 - 08:27
eNorge-planen har ennå ikke fått muligheten til å bli prøvd mot realitetene. Men allerede til neste år vil man se om regjeringens planer om bredbåndstilgang til offentlige nervesenter vil kunne la seg gjennomføre i hele Norge. Det ser per dags dato ikke bra ut.

1.mai ble en statistikk fra IKT-Norges bredbåndsforum lagt frem, og dette er nedslående lesning. Kommune-Norge har rett og slett ikke bredbånd på sin politiske agenda, enda mindre finner man dette på budsjettene til de forskjellige kommunene rundt omkring.
Les mer om undersøkelsen: Regjeringens bredbåndsplaner hangler
Grete Knudsen og Næringsdepartementet må dermed ta nye virkemidler i bruk for å sikre tilgang til alle husstander i Norge innen 2004, og få alle kommunene på nett innen 2002.

Et av disse grepene har vi i digitoday.no skrevet om tidligere. Knudsen vil i Stortinget om en ukes tid diskutere hvordan man kan øke stimulansen. Det blir et spørsmål om kroner og øre. Det er ingen tvil om at markedet trenger drahjelp for å bygge ut sine bredbåndsnett. Et enklere og mer raust system for finansiering må settes opp. Som ledende politikere på Stortinget forteller digitoday.no er det ikke vanskelig å få støtte for dette. For på Løvebakken føres bredbåndsdiskusjonen ganske høyt oppe på agendaen.


Men i forrige uke kvitret en byråkratfugl oss i øret: Finansdepartementet hadde på en konferanse med de andre departementene, reagert skarpt på digitoday.nos artikkel. De ville vite om Grete Knudsen skulle bytte kurs. Skulle man betale hele greia nå eller, spurte et bekymret Finansdepartement.


Det kan bli vanskelig for Grete Knudsen å banke gjennom mer penger til bredbåndsutbygging. Her snakker vi gjerne om minst et par hundre millioner kroner de neste årene. I tillegg skal sykehus-Norge rustes opp til en ny nettverkshverdag. Dette vil koste, ikke bare en eller to hundre millioner kroner, men trolig mye mer.

Momsreformen vil også gjøre satsingen dyrere, kan man tro, siden offentlig sektor blir belemret i større grad enn før av merverdiavgiften.

Dette er den store hodepinen for Grete Knudsen: bredbånd vil koste mer enn man hadde tenkt seg. Og som kommunetallene fra IKT-Norges undersøkelse viser; det blir ikke lett å skylde på utbyggerne hvis lovnadene skulle sprekke.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.