JUSS OG SAMFUNN

Gripsrud: - P4 tok aldri konsesjonskravene alvorlig

Medieprofessor og tidligere leder av allmennkringkastingsrådet, Jostein Gripsrud, er ikke overrasket over at P4 mistet sin konsesjon. Det er derimot Carl Ivar Hagen og Trond Giske.

Norsk Telegrambyrå
20. des. 2002 - 20:02

- Nei, dette var ingen overraskelse. P4 har hatt nesten ti år med en konsesjon å forholde seg til, uten å ta konsesjonsvilkårene på alvor. De har heller ikke fulgt opp løftene fra den siste konsesjonssøknaden, sier Gripsrud til NTB.

Allmennkringkastingsrådet refset i år P4 for manglende oppfylling av konsesjonsvilkårene for sjette år på rad siden rådet ble opprettet. Gripsrud sa tidligere i år at om P4 fikk fornyet konsesjonen, måtte Allmennkringkastingsrådet nøye vurdere om deres arbeid var verdt noe.

Ifølge Gripsrud mangler søknaden til P4 troverdighet i og med at de hele tiden har benektet at de har brutt konsesjonsvilkårene.

- Rune Brynhildsen kunne benyttet anledningen han fikk da han ble sjef i P4 tidligere år til å erkjenne at kanalen hadde brutt konsesjonsvilkårene, men at de nå skulle skjerpe seg. Det gjorde de ikke. Det gir grunn til skepsis i forhold til løftene i den nye søknaden, sier Gripsrud.

Allmennkringkastingsrådet ble opprettet i 1996 for å vurdere om programtilbudet i NRK, TV 2 og P 4 totalt sett tilfredsstiller forutsetningene for konsesjonsgrunnlaget.

Sekretær i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen på Stortinget, Arbeiderpartiets Trond Giske, uttrykker på side stor overraskelse over beslutningen.

- Det er en overraskende beslutning, som likevel ikke tror saken vil få noe etterspill på Stortinget.

- Det er lite sannsynlig at vi kommer til å ta opp saken i Stortinget. Kulturministeren er selvsagt suveren i sin avgjørelse. Vi kan bare ta beslutningen til etterretning, sier Giske til NTB.

Han understreker at han ikke har noe grunnlag for å si om avgjørelsen til kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF) er riktig eller gal.

- Men det som er merkelig er at hun understreker at hun ikke har sett på hvorvidt P4 har oppfylt konsesjonsvilkårene, men sett på søknadene om ny konsesjon. P4 har jo fått kritikk, men det har hun altså ikke lagt til grunn. Det er en merkelig tilnærming, sier Giske.

Giske mener avgjørelsen er verst for de ansatte i P4.

- Det er i hvert fall ikke de ansattes skyld, dersom konsesjonsvilkårene ikke har vært oppfylt, sier han.

Men Fremskrittspartiet varsler at de vil granske konsesjonstildelingen.

Frp-formann Carl I. Hagen vil følge opp konsesjonstildelingen for riksdekkende reklamefinansiert radio til Kanal4 i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Her må det godtgjøres at det ikke er tatt usaklige hensyn. Man kan ikke skalte og valte med selskaper og ansatte på den måten, sier FrP-lederen.

I likhet med Giske er han svært overrasket over at P4 mistet sin konsesjon, men legger til at "avgjørelsen er uforståelig".

- Jeg vil til bunns i denne saken og forsikre meg om at P4 ikke straffes for at den ikke oppfattes som politisk korrekt av dem som sitter med makta.

P4 mistet konsesjonen - følg saken:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.