Grisedyrt å dele telemaster

Samferdselsdepartementet lar nå UMTS-utbyggerne dele på telemaster, men ser man til Sverige, blir det kanskje ikke så mye deling.

Fremtidens mobiltelefoni ligger foreløpig dårlig an - telefonene er forsinket og teleselskapene sliter med å skaffe nok penger.

I sin mobilmelding foreslår derfor Samferdselsdepartementet overfor Stortinget at man skal la de fire selskapene som skal bygge ut UMTS-nett her i Norge dele master. Dette skal redusere prisen betraktelig.

Les også:

Det er nok Tele 2 og den eventuelle vinneren av auksjonen på Broadband Mobile-lisensen som er mest interessert. Tele 2 har forhandlet med Telenor og NetCom lenge uten å ha kommet i mål.


Forhandlinger i Sverige gir et hint om hva som er problemet. Telia har et stort mastnett som konkurrentene kan bruke, men selskapet krever hele 200.000-250.000 kroner - for tilgang på en mast i et år. Dette skriver Dagens Teknik.

Dette er halvparten av prisen for å bygge en egen basestasjon, mener svenske analytikere.

Situasjonen i Sverige understreker at et vedtak om såkalt samlokalisering kan bli hult når kanskje ikke Telenor og NetCom ser seg tjent med å slippe til konkurrentene. For så lenge de to selskapene kan bremse sine konkurrenter, sikrer de seg bruk av sine to GSM-nettverk.

Til toppen