JUSS OG SAMFUNN

«Grønn IT» preller av på norske IT-sjefer

Et lite mindretall av norske IT-sjefer tar tiltak i år. Men offentlige anbud er enda verre.

14. apr. 2008 - 08:25

IT-bedriften Steria har gjennomført en nordisk undersøkelse kalt «IT-sjefens utfordringer». Tallet på respondenter beskrives som «mellom 400 og 500 IT-sjefer fra store organisasjoner», hvorav «rundt 200 norske». Undersøkelsen er gjort i samarbeid med Synovate, tidligere kjent som MMI.

I undersøkelsen var flere spørsmål knyttet til miljø og energibesparing.

21 prosent av de norske respondentene svarte at «grønn IT» står på prioriteringslisten i år. Det er noe høyere enn i Danmark der andelen var 19 prosent, og et godt stykke bak Sverige der 32 prosent av IT-sjefene prioriterer miljøtiltak i år.

Et annet spørsmål gikk ut på om man vil satse på tynne klienter i år.

Her bekreftet svarene fra norske IT-sjefer at den nedadgående trenden som ble observert i 2006, fortsetter. I 2004 skulle 32 prosent satse på tynne klienter i år. I 2006 var andelen 30 prosent. I år er den nede i 25 prosent.

Ifølge markedsdirektør Anders Lindgren i Steria Norge strider dette med selskapets egen erfaring, at salget av tynne klienter øker i både Norge og andre land.

Lindgren viser til en rapport fra det tyske forskningsinstituttet Fraunhofer som konkluderer med at en vanlig PC bruker dobbelt på mye strøm som en tynnklient. Gitt at det ifølge IDC befinner seg mellom 1,5 millioner og 2 millioner PC-er på norske arbeidsplasser, kunne man spart opptil 400 GWh elektrisk kraft i året ved å bytte ut disse med tynnklienter. Det tilsvarer forbruket til en mellomstor norsk ny, som Tromsø, Drammen eller Fredrikstad, sier Lindgren.

Det tilsynelatende sviktende miljøengasjementet til norske IT-sjefer framstår som framsynt sammenliknet med holdningene som gjenspeiles i offentlige anbud.

Gjennomgangen som bransjeorganisasjonen IKT-Norge gjorde tidligere i år av offentlige anbud på IT-utstyr og -løsninger vise at bare fem prosent av anbudskriteriene fra offentlige virksomheter inneholdt miljø- og klimafaktorer. EØS-avtalen forplikter Norge til en andel på minst 20 prosent fra i år. Generalsekretær Per Morten Hoff sier offentlige anbud fokuserer på pris, og at norske myndigheter tenker kortsiktig når det gjelder både miljø og økonomi.

Lindgren mener offentlig sektor heller burde søke å påvirke norsk IT-bransje på miljøsiden.

Flere analyser, blant annet fra Gartner, peker på at miljøtiltak ofte er sparetiltak. Tynne klienter er for eksempel ikke bare «grønnere» enn PC-er, de er også billigere i både innkjøp og drift.

Nettsidene til prosjektet Grønn IT gir løpende informasjon om hvordan organisasjoner kan tilrettelegge sin IT-drift med tanke på å spare både penger og miljøet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.