AVTALER & KONTRAKTER

Grønt lys for Linux-PC-er i staten

En britisk regjeringsrapport mener Linux på PC-er er mer enn godt nok.

1. nov. 2004 - 10:22

Etter nesten et år med pilotprosjekter har det britiske kontoret for offentlige innkjøp, Office of Government Commerce (OGC) konkludert med at alt ligger til rette for å bytte ut Windows med Linux for PC-er i det offentlige. Det understrekes at det ikke dreier seg om noe pålegg, men at overgangen må skje på lokalt initiativ og ansvar. I august forhandlet OGC og Microsoft seg fram til en rammeavtale som gir den britiske forvaltningen betydelige rabatter på Windows og Microsoft-applikasjoner ut 2008.

    Les også:

Etter å ha vurdert pilotprosjektene konkluderer OGC med at det ikke ar alvorlige hindringer mot å bruke åpen kildekode, og at åpen kildekodeapplikasjoner gir tilfredsstillende produktivitet for mellom 85 og 90 prosent av PC-brukerne.

Innvendingene gjelder det rapporten kaller «kunnskapsarbeidere eller kraftbrukere», som fortsatt er skeptiske til Linux-PC-er.

– Nøkkelproblemene dreier seg om overføring og interoperabilitet av komplekse filer. Selv om klientapplikasjoner i åpen kildekode er blitt betraktelig bedre, kan det fortsatt oppstå problemer med det mindretall av filer som gjør bruk av komplekse egenskaper, heter det i rapporten.

OGC sier det er mye å spare på en overgang til Linux:

– Bruk av åpen kildekodeprogramvare kan utløse store besparelser innen maskin- og programvarekostnader i infrastrukturen, og redusere lisensutgifter og utgifter til oppgradering av maskinvare på klientsiden.

Om erfaringer med sikkerhetsoppgraderinger, har OGC gode erfaringer:

– Fikser eller oppdateringer til åpen kildekode produseres svært raskt etter at sårbarheter er oppdaget, gjerne innen timer eller dager… Brukere av proprietær programvare er avhengige av leverandøren for å få en oppgradert binær utgave. Det kan ta betydelig lenger tid, slik at brukeren forblir sårbar overfor kjente trusler.

OGC-rapporten bygger på mange måneders erfaringer ved flere offentlige institusjoner, og inneholder også en gjennomgang av Linux-orientert virksomhet i blant annet München. Både IBM og Sun har levert klientkonfigurasjoner til de britiske prosjektene. Hele rapporten, Government Open Source Software Trials Final Report, er tilgjengelig nederst på OGC-siden for Open Source Software.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.