Grovt underslag i Piratpartiet

Anmeldt for å ha brukt opp partistøtten.

Grovt underslag i Piratpartiet
Leder av Piratpartiet Øystein Jakobsen bekrefter at en medarbeider er politianmeldt for grovt underslag. Bilde: Nesvold, Jon Olav

En medarbeider i Piratpartiet er politianmeldt for grovt underslag etter at alle pengene på partiets konto er borte.

Med rundt 10.000 stemmer ved siste valg, er partiet kvalifisert til rundt 1 million kroner i støtte.

- Vi hadde fått andelen for første kvartal på 300.000 kroner inn på konto, og de pengene er vekk, bekrefter partileder Øystein Jakobsen overfor digi.no.

I en e-post fra sentralstyret til styrets medlemmer på lørdag heter det:

- For øyeblikket har vi ikke klarhet i det nøyaktige beløpet som har blitt underslått, men det er snakk om sekssifrede beløp og forholdet er alvorlig. Videre etterforskning og undersøkelse av kontobevegelser vil avdekke det endelige omfanget.

Hotell og husleie

Pengene skal ha gått med til blant annet hotellovernattinger og privat husleie. I tillegg skal medarbeideren ha utbetalt lønn til seg selv, og da med beløp som er høyere enn avtalt lønnssats.

Uttakene ble avdekket da andre i partiet undersøkte hvorfor det var så lite penger på konto.

- Vedkommende er politianmeldt for grovt underslag, opplyser Jakobsen. Personen i 20-årene valgte å si opp stillingen med umiddelbar virkning da forholdene ble oppdaget.

Les også: Pirater aksjonerte mot svensk etterretning

Penger til valgkamp

Piratpartiet er en ung organisasjon med et nyetablert partiapparat. Nå legges planene for høstens kommunevalg, men dette arbeidet har fått en nesestyver:

Pengene som er borte skulle i hovedsak brukes til valgkampen. Og den mistenkte medarbeideren skulle hatt en sentral rolle i valgkamparbeidet.

Ifølge e-posten fra sentralstyret, som digi.no har fått innsyn i, jobbes det hardt for å rette opp skadene og snu den økonomiske situasjonen.

- Pengene vi i fjor hadde satt av som ekstra midler til årets valgkamp er borte. Vi har heldigvis oppdaget og stoppet dette tidsnok til at de umiddelbare økonomiske forhold kan rettes opp i. Det vil være penger tilgjengelig til valgkamp, men ikke like mye som planlagt, skriver nestleder Øystein Middelthun.

- Hvordan takler dere den biten?

- Vi klarte oss ganske bra med kun donasjoner i forrige valgkamp, og vi skal få det til å gå rundt økonomisk. Problemet er at vi må skaffe en ny medarbeider i forhold til en del sentrale oppgaver, sier partileder Jakobsen.

Les også: Piratpartiet måtte gå planken

Ukjent motiv

Ifølge ham er det ikke bragt på det rene hvilket motiv medarbeideren skal ha hatt for å forsyne seg av partiets midler.

- Vi oppdaget at pengene var borte og det er vedkommende som disponerte kontoen. Nå er saken anmeldt som grovt underslag, så er det opp til Politiet å avdekke de faktiske forholdene, sier Jakobsen.

Han skal møte partikolleger i kveld for å planlegge videre hvordan de skal håndtere situasjonen.