Gründer forlater Component Software

Gründer Truls Berg (bildet) har sagt opp sin stilling som konsernsjef i Component Software etter langvarig uenighet med styret. Ole Chr. Iversen skal lede en stor nedbemanning.

Gründer Truls Berg (bildet) har sagt opp sin stilling som konsernsjef i Component Software etter langvarig uenighet med styret. Ole Chr. Iversen skal lede en stor nedbemanning.

Component Software Group ASA har siden starten i 1996 vokst til å bli en viktig aktør i nordisk IT. Selskapet har ledet en rekke store prosjekter innen datavarehus og systemintegrasjon, og besitter betydelig kompetanse og sterke forbindelser til ledende programvare- og komponentleverandører, blant andre Business Objects, webMethods, Informatica og Autonomy. I våres fusjonerte Component Software med Contempus.

- Det er mange årsaker til min oppsigelse, sier Truls P. Berg til digi.no. - Jeg har lidd nederlag i noen sentrale styresaker, og jeg tar følgen av at det siste selskapet trenger nå, er strategisk uenighet mellom styre og konsernsjef. Vi har i lang tid lett etter en ny konsernsjef. I august tok vi inn Ole Chr. Iversen som administrasjonssjef. Han overtar min stilling som konsernsjef.

Iversen er kjent fra ledelsesansvar i Siemens, Siemens-Nixdorf og Cinet, og var toppsjef i Customax ASA da dette selskapet gikk konkurs i sommer.

- Avgjørelsen har vært både lett og vanskelig, understreker Berg. - Jeg har varme følelser for kundene og for de ansatte. Men jeg har ledet selskapet siden starten for fem år siden, og på mange måter er fem år nok.

Berg og medgründer Torstein Thorsen fortsetter som konsernets største aksjonærer, med ti prosent hver.

- Både Truls og jeg er store eiere, og har selskapets beste i tankene, sier Thorsen. - Vi oppfatter begge to Iversen som en seriøs og erfaren leder med mye å bidra med. Jeg vil bestemme meg i løpet av uka om jeg blir eller slutter.

Konsernets markedssjef Fredrik Geelmuyden har bare vært med siden begynnelsen av januar i år. Han bekrefter at det har vært langvarig uenighet mellom Berg og styret og at Berg nå har tatt konsekvensen av det.

Component Software går inn i en fase med betydelig nedbemanning. Geelmuyden forteller at målet er å slanke staben med 40 stillinger, fra 190. Årsaken er dels behovet for å kutte dobbelfunksjoner etter fusjonen med Contempus, dels tilpasning til endrede markedsforhold. Nedbemanningen vil fordeles på Norge, Sverige og Danmark.

Nedbemanningen vil senke månedskostnadene i konsernet med rundt 6 millioner kroner. Det forventes en omsetning opp mot 290 millioner kroner i 2001, og et negativt årsresultat. I en pressemelding sier styreleder Bjørn Trondsen at konsernet har "et godt omdømme i markedet, tilfredsstillende bruttomarginer og en fleksibel kostnadsstruktur, og er et selskap eierne har tro på i dagens vanskelig marked." Men 290 millioner kroner i årsomsetning er betraktelig mindre enn de 400 millionene man snakket om i våres da man kunngjorde fusjonen med Contempus.

Til toppen