RESULTATERFINANS

Gründer selger Opera-aksjer

Kan bane vei for oppkjøp.

Jon S. von Tetzchner har solgt seg tungt ned i Opera Software de siste månedene. Det kan bane vei for et oppkjøp av selskapet. Selv har von Tetzchner signalisert at han er imot at selskapet blir snappet opp. – Opera har alle muligheter alene, har Opera-gründeren tidligere uttalt til digi.no.
Jon S. von Tetzchner har solgt seg tungt ned i Opera Software de siste månedene. Det kan bane vei for et oppkjøp av selskapet. Selv har von Tetzchner signalisert at han er imot at selskapet blir snappet opp. – Opera har alle muligheter alene, har Opera-gründeren tidligere uttalt til digi.no. Bilde: Per Ervland
12. feb. 2013 - 08:19

Nettleserselskapet Operas grunnlegger, Jon S. von Tetzchner, har i løpet av de siste par månedene solgt aksjer i selskapet for mellom 180 og 200 millioner kroner. Det skriver Dagens Næringsliv tirsdag og viser til aksjonærutskrifter.

Etter å ha solgt aksjer jevnt og trutt er von Tetzchner nå under 10 prosent-grensen, som gjorde at han i teorien kunne blokkere oppkjøp. Ifølge Dagens Næringsliv har han nå 5,18 prosent av aksjene i selskapet.

Dermed er von Tetzchner ikke lengre et vanskelig hinder for selskap som ønsker å kjøpe opp det norske teknologiselskapet. I fjor vår var det hete spekulasjoner om at Facebook ville snappe opp nettlesersuksessen, men ingen ting materialiserte seg den gangen.

Von Tetzchner trakk seg som toppsjef Opera i 2010 etter uenighet om strategien til selskapet, og i fjor sommer var han helt ute av selskapet etter at han trakk seg som strategisk rådgiver. Siden den gang har en rekke nøkkelpersoner fra von Tetzchners regjeringstid trukket seg. I slutten av desember 2011 sluttet utviklingsdirektør Christen Krogh, som tok med seg blant annet daværende strategidirektør Rolf Assev.

I januar kunne digi.no fortelle at Yngve Nysæter Pettersen, som var ansatt nummer tre i Opera, også takket for seg etter 16 år.

– Det føles ikke helt bra for øyeblikket. Nå i det siste har jeg blitt uenig med retningen for selskapet som ledelsen legger opp til. Det er en av faktorene, sa Pettersen til digi.no den gangen.

Selv etter nedsalgene har von Tetzchner aksjer i Opera til en verdi på rundt 200 millioner kroner, etter dagens aksjekurs. Opera-gründeren har tidligere signalisert at han har tro på Opera og at han vil være en langsiktig eier i selskapet. Men at han nå ikke lengre er i stand til å blokkere eventuelle oppkjøp vil det ganske sikkert øke farten på ryktemøllen rundt eventuelle oppkjøp.

Selv har ikke von Tetzchner kommentert Dagens Næringslivs sin sak. Opera-gründeren flyttet i fjor til Boston hvor han er på utkikk etter selskaper å investere kapital i. Ett av selskapene han har gått inn i er norske WeWantToKnow, som har gjort stor suksess med mattespillet Dragonbox for nettbrett. Bak dette selskapet finner vi blant annet tidligere Opera-direktør Rolf Assev.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.