Gründere: - Innovasjon Norge diskriminerer

Byene taper for bygda.

Gründere: - Innovasjon Norge diskriminerer

Oslo (NTB): Gründere uttrykker misnøye med Innovasjon Norge. De mener landbruk og oppdrett prioriteres fremfor teknologibedrifter i byene som sliter med å få støtte.

Innovasjon Norge delte ut 17 milliarder kroner til forskjellige bedrifter og prosjekter fra 2004 til 2011. Nå høster de skarp kritikk fra flere i gründermiljøet for å prioritere bedrifter i distrikter foran de som driver med global nyskaping, skriver Stavanger Aftenblad.

–Lite til teknologi

Sjur Usken, som har vært styreleder i organisasjonen Gründerskolen Alumni, mener Innovasjon Norge gjennomgående gir støtte til bedrifter og personer som driver med landbruk og oppdrett, mens teknologibedrifter i byene sliter med å få støtte.

- Teknologibedrifter vil ofte prøve seg på et globalt marked. Innovasjon Norge gir lite støtte til bedrifter som driver med utvikling av programvare til ulike teknologiske plattformer som mobiltelefoner, nettbrett og data, sier Usken.

Som eksempel fikk bedrifter i Loppa kommune rundt 18.000 kroner per innbygger i perioden 2004 til 2011. Bedrifter fra Stavanger fikk 956 kroner per innbygger i samme periode.

Postboks

Conta Systemer er et selskap som lager ulike elektroniske løsninger. Gründeren bak selskapet, Eivind Ravndal, søkte for to år siden om støtte til en postløsning der man kunne skanne inn brev og andre papirer, og legge dem ut via en nettløsning.

Søknaden om støtte fra Innovasjon Norge ble avslått med følgende begrunnelse, ifølge Ravndal: «Dette er ikke nyskapende. Posten tilbyr allerede fysiske postbokser, man kan jo bare hente posten der når man kommer hjem fra reise».

- Vi prøvde å klage på vedtaket ved å forklare dem forskjellen på en vanlig postboks og nettløsningen vår. Meningen var at man skulle kunne lese posten sin når som helst og hvor som helst, og da hjelper det ikke med postbokser. Vi fikk beskjed om at vi kunne prøve å klage, men at vedtak som var blitt gjort, ble nesten aldri revurdert, sier Ravndal. (©NTB)

Les mer om: