BEDRIFTSTEKNOLOGI

Grunneiere krever erstatning for telenett

Flere tusen grunneiere kan ha krav på erstatning fordi energiverkenes teleselskap, EniTel og ElTele, spinner telekabler på kraftnettet. Norges Bondelag vurderer rettslig prøving av saken, skriver Aftenposten.

Øystein Kvistad
30. des. 1997 - 10:59

De vel 50 energiverkene som har gått sammen i de to teleselskapene EniTel og ElTele har allerede investert flere hundre millioner kroner i å spinne fiberoptiske telefonkabler rundt gamle kraftledninger over hele landet. Energiverkene vil ha sin del av den kaka når Telenor ved årsskiftet mister sine gjenværende eneretter på telemarkedet.

Men ikke alle er like fornøyde med at energiverkene på denne måten brøyter seg vei inn på nye markedsområder. Flere mener at utbyggingen av kraftnettet til også å omfatte telekommunikasjoner innebærer en så stor bruksutvidelse at det bør inngås nye avtaler med grunneierne som rammes av utbyggingen.

I følge Aftenposten har allerede en gruppe grunneiere i Østfold protestert på byggeaktiviteten. Grunneierne mener gamle avtaler og rettslige skjønn om bygging av kraftlinjer ikke automatisk gir energiverkene rett til å bruke den samme infrastrukturen også til kommersielle teletjenester.

Norges Bondelag vurderer for tiden om organisasjonen skal bringe saken inn i rettssystemet på vegne av sine medlemmer. Advokat Lisbeth Kværner i Bondelaget sier til Aftenposten at hun venter at spørsmålet om rettslig prøving vil bli avklart i løpet av januar.

Det er Hafslund, som er medeier i ElTele, som ikke har klart å komme til enighet med en gruppe av 30 grunneiere i Østfold.

Advokat Arve Føyen i Føyen & Co. fører saken på vegne av de 30 energiverkene som er med i EniTel-sammenslutningen. Han mener energiverkene har full rett til å ta i bruk kraftledningene til nye formål, og at dette ligger innenfor eksisterende avtaler og rettslige skjønn.

- Det er den ulempen grunneierne lider som skal erstattes. Bruken av kraftledningene spiller en underordnet rolle, sier Føyen til Aftenposten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.